Acasă Stirile zilei Gheorghe Marmureanu, despre cutremurul devastator: Suntem norocosi! Specificul Vrancei este diferit

Gheorghe Marmureanu, despre cutremurul devastator: Suntem norocosi! Specificul Vrancei este diferit

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter s-a produs, sambata, in Nepal, provocand moartea a mii de oameni si pagube materiale insemnate. Seismul a fost urmat de mai multe replici, dintre care cea mai puternică a fost de 6,7.  Cutremurul a provocat moartea altor zeci de oameni si in tarile vecine.

Directorul onorific al Institutului National pentru Fizica Pamantului, Gheorghe Marmureanu, a explicat ca seismul din Nepal a fost rezultatul intre blocul indian si placa euroasiatica mare. Aflat in inima muntilor Himalaya, Nepalul este predispus la cutremure catastrofale si e chiar de mirare ca au trecut 80 de ani de la ultimul cutremur de proportii, spune Gheorghe Marmureanu, conform bzi.ro.

Din fericire pentru noi, specificul zonei Vrancea e diferit. Pe langa faptul ca seismul din Nepal a fost de suprafata, in timp ce cutremurele din Vrancea sunt de adancime, solul de acolo e format preponderent din granit si bazalt, iar asta a contribuit la urmarile catastrofale.

Noi suntem norocosi si am sa va spun de ce. Noi avem o sedimentare foarte buna, puternica, argila nisip, care inghite energia, pentru ca viteza undei seismice printr-o roca de granit e de aproape de 2000 de ori mai mare ca la nisip. Deci e logic ca nu se amortizeaza energia asta”, a mai spus Gheorghe Marmureanu.

Cutremurul de sambata a fost urmat de cel putin 38 de replici cu magnitudinea intre 4 si 6,7 grade.

In regiunea himalayana se vor mai inregistra cutremure majore, putand chiar depasi magnitudinea celui de sambata, a estimat Pascal Bernard, seismolog la Institutul pentru Fizica Globului Pamantesc din Paris.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos