Impresionata pe viata de ororile pe care le-a vazut in Al Doilea Razboi Mondial, o batrana de 86 de ani din judetul Vaslui a ridicat un monument pentru soldatii cazuti in lupta.

Femeia a pus cu greu deoparte 3.000 de lei, stransi din pensie. Apoi si-a mobilizat si familia. Au ajutat-o nepotii, si asa au strans in total peste zece mii de lei pentru lucrare. Monumentul tocmai a fost sfintit, iar fapta batranei e laudata de intreaga comunitate.

Marghiolita Huzum este cunoscuta in toata zona si pentru ca si-a publicat recent amintirile despre viata grea a taranilor din vremea colectivizarii comuniste. Povesteste cu mult talent, si despre ceea ce a trait la 10 ani, cand a inceput razboiul. intamplarile de atunci ii sunt inca vii in minte.

″in 44, cand s-a instalat armata ruseasca la noi in sat, au prins nemti, nationalitati straine, i-a strans in fata satului, i-a asezat in rand, i-a pus sa sape groape, i-a asezat pe malul din rasarit. Rusii in spate cu mitralierele, cand au mers mitralierele, au cazut singuri in groapa, pe spate, nu ati vazut razboiul, e groaznic, sa nu va trebuiasca”, povesteste batrana.

Si din satul femeii au murit 18 oameni in razboi. Amintirea lor nu i-a dat pace batranei pana nu si-a vazut visul cu ochii. Pentru monumentul eroilor, ridicat intre localitatile Falciu si Copaceana, a strans bani din pensie si de la nepoti, arata stirileprotv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.