Acasă Stirile zilei Social GATA cu AMENZILE pe TRANSPORTUL IN COMUN! A fost realizata aplicatia anti-controlori...

GATA cu AMENZILE pe TRANSPORTUL IN COMUN! A fost realizata aplicatia anti-controlori BocterApp!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Gata cu amenzile pe transportul in comun dupa ce o echipa de studenti din Cluj-Napoca a realizat aplicatia BocterApp, prin care orice utilizator de smartphone poate anunta pe ce autobuz, troleibuz sau tramvai se controleaza bilete.

„Boacter” inseamna, potrivit Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, functionar, angajat al primariei, cel care colecteaza impozitele, paznic de noapte sau politist. La Cluj, termenul, folosit uneori si ca „bocter”, este sinonim cu angajatii Companiei de Transport Public Cluj-Napoca (noua denumire a Regiei Autonome de Transport Calatori, RATUC – n.red.) care controleaza biletele calatorilor.

Cum a aparut ideea unei aplicatii

Aplicatia BocterApp e dezvoltata de o intreaga echipa de tineri, insa doi dintre ei, Raul si Iancu, au stat de vorba cu Vocea Transilvaniei despre cum a aparut ideea acestei „platforme”.

Cei doi s-au „cunoscut” in mediul virtual, pe un grup de pe reteaua de socializare Facebook cu un scop asemanator. Acolo, Raul a scris ca ar vrea sa dezvolte o astfel de aplicatie, iar Iancu a intrat imediat pe fir.

Am avut ideea de-odata, separat. Am vazut ca a scris Raul pe Facebook, pe un grup, ca vrea sa faca o aplicatie de genul acesta pentru iOS. Eu ma gandeam sa o fac pe Android, si asa ne-am cunoscut, nu ne stiam inainte”, spune Iancu.

Stiam de exsitenta grupului, stiam de ce se intampla acolo si ca poti evita niste amenzi. E foarte greu sa intri pe Facebook, sa cauti grupul. Asa m-am gandit ca ar fi mai buna o aplicatie”, spune Raul.

Cu o aplicatie rapida poti sa anunti imediat”, il completeaza Iancu.

Cum functioneaza aplicatia

Ideea aplicatiei BocterApp e simpla: orice utilizator de smartphone care are aplicatia instalata poate sa-i avertizeze pe ceilalti calatori care au descarcat aplicatia de existenta „bocterilor” pe o linie sau alta.

In principiu, daca vezi un controlor, intri in aplicatie, avertizezi si lumea de pe o anumita raza va primi notificari. E un fel de check-in. Totul trebuie sa fie acum one click”, explica Iancu.

Un scop mai “nobil”

Tinerii care lucreaza la aplicatia „BocterApp” spun ca nu isi doresc sa falimenteze CTP-ul, dimpotriva! Vor sa puna umarul si sa schimbe un sistem pe care il considera gresit.

”Vrem sa se respecte regulile, dar si sa se schimbe unele din ele. De exemplu, calatorii se plang ca sunt imbranciti de controlori. Bine, sunt sigur ca e si invers, copii care ii injura. In viziunea mea, controlorii, pentru ca stiu ca nu au dreptul sa iti faca nimic, recurg la intimidare. Ca sa reducem astfel de cazuri lucram la aceasta aplicatie”, spune Iancu.

”Ei au dreptul sa iti ceara sa te legitimezi, nu sa te oblige. Eu unul am fost obligat. M-au tinut de ghiozdan pana le-am dat buletinul”, povesteste Raul.

”Daca ar fi un protocol, o uniforma, sa stie calatorii ca ei au dreptul sa te legitimeze… Mi se pare normal ca atunci cand esti prins fara bilet sa fii legitimat si dat jos din statie. Dar nu e normal ca ei sa stea ascunsi dupa chioscurile de bilete”, completeaza Iancu.

De altfel, tinerii sustin ca, in masura in care aplicatia va fi folosita, schimbare va veni inevitabil.

”Cu cat ar folosi mai multa lume aplicatia n-ar mai avea de unde sa dea amenzi. Cred ca, daca va fi folosita aplicatia, 80% dintre amenzi nu ar mai exista. S-ar schimba ceva, sigur”, crede Iancu.

BocterApp, o premiera pentru Romania

Tinerii spun ca aplicatii de acest gen nu exista, cel putin nu pentru transportul in comun. Soferii au la dispozitie aplicatii pe iOS si Android, aplicatii pe care pot anunta radarele de pe diferite drumuri. De altfel, tinerii spun ca aceste aplicatii sunt sursa de inspiratie

Costuri mici, repercursiuni zero, feedback pozitiv

Timpul petrecut la dezvoltarea aplicatiei BocterApp e cea mai importanta resursa a tinerilor. Financiar, dezvoltarea unei astfel de aplicatii nu e un efort prea mare. Costurile financiare sunt de aproximativ 120 de dolari, pentru publicarea pe pietele Apple si Android.

”O facem pentru toata lumea”, spun ei. Tinerii spun ca s-au interesat si ideea lor nu poate fi interpretata ca ceva ilegal.

”Daca suni pe cineva sa-i spui ca este controlor pe autobuz pateste ceva compania de telefonie?”, e explicatia celor doi.

Practic, spun tinerii, utilizatorii vor putea sa scrie in aplicatie si cat de aglomerat e autobuzul sau daca a avut loc un accident.

”Am vazut o gramada de reactii, unii chiar vor sa stranga bani pentru aplicatie. Ne cer sa o facem functionala pe toate smartphone-urile”, spune Iancu.

Nu vor sa ceara bani pe ea

Aplicatia BocterApp va putea fi descarcata gratuit, insa doar pentru o perioada de timp de aproximativ sase luni.

”Daca aplicatia schimba ceva, daca se schimba regulile si se imbunatatesc conditiile de pe transportul in comun, o vom scoate de pe piata. Oricum va fi gratis, nu avem nicio intentie de monetizare. Nu suntem anti-sistem, suntem o comunitate care vrem servicii mai bune. Aplicatie e un semn de alarma”, explica Raul.

Tinerii se plang ca sistemul de SMS prin care calatorii isi pot cumpara bilete nu functioneaza, iar controlorii sunt, de obicei, agresivi si incearca sa-i intimideze pe cei care nu au bilet.

”Nu suntem impotriva platii biletului. Pe autobuzele noi sunt conditii bune, dar sunt in continuare autobuze vechi de peste 30 de ani. Iarna e o mizerie groaznica, vara soferii nu vor sa dea drumul la aerul conditionat”, spun cei doi.

In final, cei doi tineri puncteaza foarte clar ideea lor: nu isi doresc sa faciliteze calatoriile frauduloase, ci sa schimbe un sistem invechit, in care intimidarea si smecheria fac legea.

Lansarea va avea loc in octombrie, atunci cand Clujul va fi invadat de studenti, acestia fiind targetul echipei care dezvolta BocterApp.

Pana la momentul lansarii, cei care vor sa urmareasca evolutia aplicatiei “BocterApp” o pot face pe pagina de Facebook creata de cei doi tineri.

Sursa: voceatransilvaniei.ro