Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) fac perchezitii la sediile SC 2K Telecom SRL, care apartine lui Alexandru Ghita, fratele deputatului Sebastian Ghița, si la SC Avitech Co. SRL, ambele din orasul Voluntari.

Perchezitiile au loc într-un dosar în care se fac cercetari în legatura cu o licitatie a Ministerului Educatiei Cercetarii si Tineretului, din 2013, pentru proiectul „Internet în scoala ta”, finantat integral din fonduri europene, valoarea proiectului fiind de 33 de milioane de euro, au precizat sursele citate.

Directia Nationala Anticoruptie arata, într-un comunicat de presa, ca se fac cercetari într-o cauza penala ce vizeaza „suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, comise în anul 2013, în legatura cu licitatia organizata de Ministerul Educatiei Cercetarii  Tineretului si Sportului pentru proiectul «Internet în scoala ta», finantat integral din fonduri europene”.

În acest dosar, procurorii fac perchezitii la doua adrese din Bucuresti si judetul Ilfov, reprezentand sediile unor societati comerciale, a precizat DNA.

Procurorii sunt sprijiniti de Serviciul Roman de Informatii si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.

Programul „Internet în scoala ta. Conectarea la internet broadband a unitatilor scolare din zona rurala si mic urbana” a fost semnat în 2 decembrie 2013, la Ministerul Educatiei.

Contractul a avut o valoare de 119.840.000 de lei, fara TVA, o perioada de implementare de sase luni si una de mentenanta de cinci luni. Proiectul prevedea conectarea a 2.446 de scoli la internet.

Mihnea Costoiu, care în acea perioada era ministru delegat pentru Învatamant Superior, Cercetare stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, declara ca, dupa conectarea a 2.446 de scoli la internet, de acest serviciu ar urma sa beneficieze, alte 7.000, în cadrul unui proiect sectorial derulat în perioada 2014-2020.

La sfarsitul lunii martie 2013, erau depuse oferte pentru acest program din partea consortiilor formate din Asesoft International si Orange Romania, respectiv Omnilogic, Avitech Co. si Romtelecom.

Firma 2K Telecom este controlata de Alexandru Ghita – 67,12%, Vasile Domente – 8,05% (unchiul lui Sebastian Ghita) si Vasile Radu – 24,83%.

Numele firmei apare si în raportul Curtii de Conturi pe anul 2013, publicat recent, în care se arata ca au fost constatate nereguli privind conditiile în care reprezentantii MAI au semnat un contract cu SC 2K Telecom SRL pentru realizarea sistemului call center (reteaua voce-date din cadrul Centrului de Contact). Specialistii sustin ca, la data efectuarii misiunii de audit, sistemul call center nu era functional, desi contractul a fost încheiat la data de 16.10.2009, cu o durata initiala de 26 de luni.

Perioada a fost modificata prin 11 acte aditionale pana la data de 31 decembrie 2014, perioada mare de derulare a contractui avand ca efect „uzura morala a echipamentelor si a solutiilor software alese, situatie care genereaza cheltuieli suplimentare de upgradare”.

În acelasi timp, Curtea de Conturi a atras atentia cu privire la faptul ca prin contract au fost incluse servicii de mentenanta, garantie si suport în valoare de 432.000 de lei cu TVA, contrar legii privind vanzarea produselor si garantiilor asociate acestora, unde se prevede gratuitatea garantiei acordate.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.