Acasă Stirile zilei FOTO: Un TATUAJ vechi de 2.500 de ani i-a pus pe ganduri...

FOTO: Un TATUAJ vechi de 2.500 de ani i-a pus pe ganduri pe arheologi

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Mumia unei printese, perfect conservata in solul inghetat din Siberia, le-a oferit specialistilor posibilitatea sa analizeze unul din cele mai vechi tatuaje din lume.

Mumia tinerei care a murit la varsta de aproximativ 25 de ani a fost gasita alaturi de trupurile a doi soldati, conservati natural in solul inghetat din platoul Ukuk, in Muntii Atlai din Siberia, la altitudinea de 2.500 de metri.

Cei trei apartin culturii Pazyryk, care a inflorit aici in urma cu 2.500 de ani si a fost chiar mentionata de istoricul grec Herodot, in secolul al V-lea.

Natalia Polosmak, cea care a descoperit ramasitele tinerei botezate “printesa Ukuk” se declara uimita de aspectul tatuajului acesteia.

Tehnica este similara celei folosite in prezent, iar faptul ca desenul este facut pe umarul stang, locul preferat si in prezent pentru primul tatuaj, arata ca obiceiurile si gusturile oamenilor nu s-au schimbat foarte mult.

Toate mumiile gasite aveau tatuaje pe umarul stang, insa modelul difera. Spre exemplu, printesa avea desenata o caprioara cu cioc de grifon si coada similara simbolului zodiei Capricorn.

Mumiile vor fi mutate la Muzeul National din Gorno-Altaisk, unde vor putea fi vazute, in sarcofage de sticla.

Tanara printesa fusese ingropata alaturi de 6 cai, care s-o insoteasca in lumea de dincolo, ornamente de aur si argint, hrana din carne de cal si oaie, dar si o tava care continea urme de cannabis.

„Tatuajul era folosit in trecut nu doar pentru frumusete, ci arata statutul social”

declara Natalia.

Printesa fusese probabil o vindecatoare sau o “povestitoare”, meserii foarte apreciate de vechea civilizatie siberiana.

Mai mult, aceste desene aveau si un scop practic, in viziunea poporului Pazyryk: ei credeau ca oamenii care mor se vor recunoaste datorita acestor tatuaje si astfel vor fi impreuna in lumea de dincolo.