Acasă Stirile zilei Fostul preşedinte al Cubei ar fi ştiut că John Fitzgerald Kennedy urma...

Fostul preşedinte al Cubei ar fi ştiut că John Fitzgerald Kennedy urma să fie asasinat

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Fidel Castro cunoştea intenţiile lui Lee Harvey Oswald de a-l asasina pe fostul preşedinte american John Fitzgerald Kennedy, dar nu a făcut nimic să îl împiedice, scrie Brian Latell, un fost ofiţer CIA, într-o carte ce urmează să fie publicată luna viitoare.

Întrebarea dacă Fidel Castro a fost implicat în asasinarea lui JFK este unul dintre cele mai rezistente mistere, care a alimentat teoriile conspiraţiei timp de jumătate de secol. Oficial, ipoteza implicării dictatorului cubanez în uciderea celui mai temut adversar al său a fost eliminată. Ancheta asupra crimei lui Oswald, un simpatizant comunist, a conchis că acesta a acţionat singur. Însă un ofiţer CIA în retragere susţine că deţine dovada că Fidel Castro a ştiut că asasinatul urma să aibă loc, o acuzaţie care va realimenta speculaţiile înainte de marcarea în 2013 a 50 de ani de la eveniment.

Brian Latell, care a studiat Cuba ca analist CIA în anii ’60 şi a devenit şeful filialei Agenţiei pentru America Latină, afirmă în cartea „Castro’s Secrets – the CIA and Cuba’s Intelligence Machine”, care urmează să apară luna viitoare, că este sigur de faptul că Fidel Castro ştia, relatează The Guardian în ediţia online. Latell, în prezent expert pentru Cuba la University of Miami, a declarat duminică, într-un interviu pentru Miami Herald, că a descoperit informaţia în interviuri cu foşti ofiţeri de informaţii cubanezi, susţinută de documente declasificate ale Guvernului american.

„Nu spun că Fidel Castro a ordonat asasinarea, nu spun că Oswald s-a aflat sub controlul său. S-ar putea să fi fost, dar nu susţin acest lucru, deoarece nu am putut să găsesc nicio dovadă în acest sens”, a declarat el. „(Însă) tot ceea ce scriu este susţinut de documente şi surse oficiale. L-a vrut Fidel pe Kennedy mort? Da. Se temea de Kennedy. Şi ştia că Kennedy îl vâna. În mintea sa, Fidel probabil că acţiona pentru a se autoapăra”, adaugă Latell.

Informaţia că Fidel Castro cunoştea promisiunea lui Oswald făcută în faţa unor oficiali ai ambasadei cubaneze de a-l ucide pe Kennedy provine de la mai multe surse, inclusiv un fost informator FBI şi „superspion” Jack Childs, care s-a infiltrat în nucleaul din jurul dictatorului. Childs a declarat că Fidel Castro i-a spus că Oswald „a dat buzna în ambasadă, a cerut viză, iar când i-a fost refuzată, în drum spre ieşire a spus că «Am să-l omor pe Kennedy pentru asta»”. Ulterior, Castro a declarat public că vizita lui Oswald la ambasadă a fost o „chestiune minoră”.