General-locotenentul Ben Hodges din armata SUA sustine ca viteza de reactie si de deplasare a armatei ruse este un pericol iminent pentru flancul de Est al Europei si de aceea fortele aliate ar trebui sa fie in garda in orice moment, relateaua epochtimes-romania.com.

In prezent exista 30.000 de soldati americani in Europa care sunt implicati in mod repetat in exercitii militare multinationale, precum Trident Juncture care a avut loc in acest an, conform Business Insider.

In ciuda efortului continuu din partea SUA si natiunilor aliate, capabilitatile rusesti in regiune raman o amenintare foarte reala.

In mod specific, Hodges s-a referit la enclava rusa Kaliningrad din zona baltica si rachetele lor anti-nave ca fiind foarte capabile sa opreasca intrarea fortelor conduse de SUA in Marea Baltica.

Hodges a mentionat, de asemenea, ca aproximativ 25.000 de soldati rusi sunt stationati ilegal in peninsula Crimeea, fiind insotiti de o aparare antiaeriana semnificativa si de Flota ruseasca din Marea Neagra. “Ei au abilitatea de a submina cu adevarat accesul in Marea Neagra”, a adaugat generalul.

In plus, Hodges a discutat despre unele dintre activitatile nucleare ale Rusiei care au agitat la maxim aliatii europeni ai SUA.

Conform lui Hodges, armata americana tocmai a inceput sa pregateasca cinci batalioane in Ucraina si a stationat o brigada de blindate – formata din tancuri si vehicule militare – in Lituania, Bulgaria si Germania. Dar, in ciuda exercitiilor militare frecvente si a accesului sporit la artileria grea in tabara aliatilor, Rusia inca detine un avantaj fata de NATO si statele UE – si anume, viteza.

In ciuda unei cooperari tot mai intensificate intre aliati, deplasarea trupelor si proviziilor SUA si ale aliatilor NATO de-a lungul granitelor statale se fac intr-un ritm redus, atunci cand se face comparatie cu Rusia, care dispune de o mobilitate mai mare in interiorul propriilor sale granite si in enclava Kaliningrad.

Numarul mare al guvernelor implicate in cooperarea SUA cu NATO incetineste de asemenea luarea deciziilor politice pentru a actiona si afecteaza viteza cu care ar putea sa fie mobilizata o forta multinationala.

Si, probabil cea mai tulburatoare dezvaluire din cadrul conferintei este aceea ca Hodges a reflectat la declinul superioritatii aeriene americane in Europa.

“A trecut mult timp de cand soldatii americani s-au ingrijorat din cauza unui inamic pe cer … care sa aiba abilitatea de a lansa bombe. Vreau sa spun ca forta noastra aeriana ne-a protejat timp de decenii”, a declarat Hodges.

“Acum, vedem ca rusii au sisteme aeriene de toate tipurile. Asadar, sunt capabili sa ne vada, asa cum ne-am bucurat si noi de avantajul de a fi capabili sa ii vedem pe altii”, a continuat generalul american.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.