Misterul  sutelor de disparitii misterioase din Oceanul Atlantic, intr-o zona cuprinsa intre Insulele Bermude, Porto Rico si Fort Lauderdale cunoscuta drept Triunghiul Bermudelor a fost elucidat de oamenii de stiinta Rusi care fac o comparatie intre fenomenul din Atlantic si fenomenul geofizic care se afla la originea giganticelor cratere aparute brusc in Siberia in perioada verii, scrie portalul Huffington Post, citat de ziare.com.

Expertii sunt de parere ca, la fel ca in cazul fenomenelor de tip „pingo” sau hidrolacolit din Siberia, in subsolul marin din Triunghiul Bermudelor exista mari pungi de gaz metan care la un moment dat se sparg violent, iar gazele degajate urca spre suprafata oceanului si produc pierderea flotabilitatii ambarcatiunilor aflate in trecere prin zona respectiva. De asemenea, cand ajung in atmosfera, aceste gaze pot produce pierderea portantei aeronavelor care zboara pe acolo.

Fenomenul „Triunghiul Bermudelor este un efect al reactiilor hidratilor de gaze naturale” (asa cum este hidratul de metan), sustine omul de stiinta rus Igor Ieltov pentru publicatia The Siberian Times.

„Hidratii de gaze) incep sa se descompuna activ, gheata metanica trecand in forma gazoasa. Aceasta reactie se produce rapid, ca o avalansa sau ca o reactie nucleara, eliberand volume uriase de gaz. Astfel, apa oceanului ajunge sa para ca fierbe, iar vapoarele se scufunda pentru ca-si pierd flotabilitatea. Acelasi fenomen duce si la suprasaturarea anumitor portiuni atmosferice cu metan, ceea ce produce puternice turbulente atmosferice si prabusirea aparatelor de zbor”, a explicat el.

Hidratii de gaze naturale sunt amestecuri inghetate de apa si gaz, in special de metan (hidratul de metan). Astfel de amestecuri se gasesc in permafrostul din anumite regiuni siberiene, precum si in subsolul unor zone ale oceanului. In perioada recenta trei cratere gigantice, rezultate in urma unor fenomene de tip „pingo”, au aparut in peninsulele siberiene Iamal si Taimir, in urma degajari explozive ale unor astfel de acumulari de gaze.

Vladimir Potapov, coleg cu Ieltov, a afirmat, la randul sau, ca „principalul element al teoriei noastre pentru explicarea craterului din Iamal este eliberarea gazelor din astfel de hidrati”.

„Am descoperit ca astfel de hidrati de gaze exista atat in stratul de profunzime, care in cazul peninsulei (Iamal) se afla la cateva sute de metri adancime, cat si in straturile superficiale ale solului”, a adaugat el. In cursul verii, acesti hidrati se topesc, iar gazele rabufnesc exploziv din subsol, la fel ca dopul unei sticle de sampanie, formand cratere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.