Acasă Stirile zilei Stiinta FORME DE VIATA descoperite pe un satelit al planetei Saturn! VIDEO

FORME DE VIATA descoperite pe un satelit al planetei Saturn! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii de la NASA au descoperit pe Enceladus, un satelit al planetei Saturn, un ocean sub suprafata inghetata a acestuia care ar putea sa dezvolte forme de viata.

Primele masuratori au fost efectuate de sonda spatiala Cassini sub suprafata polului sudic al acestui satelit acoperit cu gheata. Suprafata acelei mari este aproximativ egala cu aceea a Lacului Superior din Statele Unite ale Americii, ce ocupa locul al doilea in topul celor mai mari lacuri de pe Terra, iar fundul ei este constituit din roci, fapt care ar putea fi favorabil pentru dezvoltarea unor mici forme de viata.

Astronomii au evocat posibilitatea existentei unui astfel de ocean sub stratul de gheata de pe Enceladus inca din 2005, dupa ce au detectat o serie de vapori care ieseau la suprafata prin mai multe crevase aflate in apropiere de polul sudic al satelitului.

„Aceste jeturi de la polul sudic al lui Enceladus contin apa sarata si molecule organice, ingredientele chimice elementare pentru crearea vietii”, a explicat Linda Spilker, directorul proiectului Cassini de la NASA.

„Aceasta descoperire schimba punctul nostru de vedere despre «zonele locuibile» din Sistemul Solar si din sistemele planetere ce apartin altor stele”, a adaugat aceeasi cercetatoare.

Sonda Cassini a detectat forma campului gravitational de pe Enceladus pe durata celor trei zboruri efectuate in jurul acestui satelit al lui Saturn intre 2010 si 2012. Datele colectate cu ocazia acelor survolari au fost studiate in detaliu pentru a determina cu precizie compozitia lui Enceladus.

Cercetatorii estimeaza ca acest ocean, cu un diametru de circa 500 de kilometri, este acoperit de un strat gros de gheata cristalizata.

„Pentru prima data am utilizat o metoda geofizica pentru a determina structura interna a lui Enceladus”, a dezvaluit David Stevenson, profesor de stiinte planetare la Institutul de tehnologie din California, coautor al studiului.

Misiunea Cassini este coordonata de NASA, care colaboreaza cu Agentia spatiala italiana si cu Agentia spatiala europeana. Sonda Cassini a fost lansata in 2004 si a studiat cei mai mari sateliti ai planetei Saturn.

Saturn, a sasea planeta de la Soare, este inconjurata de inele caracteristice si are nu mai putin de 53 de sateliti.

Sursa: mediafax.ro