Fragmente din scheletul unei camile datand din secolul al XVI-lea au fost descoperite in Piata Unirii din Timisoara, in cadrul lucrarilor de reabilitare a centrului istoric.

Arheologul Dragos Diaconescu de la Muzeul Banatului, care desfasoara cercetari pe santierul din Piata Unirii din Timisoara, a declarat ca au fost gasite oasele unui animal de talie mare, „in mod cert” o camila, Diaconescu adaugand insa ca arheo-zoologii vor trebui sa se pronunte cu certitudine asupra acestui lucru.

„Au fost gasite craniul, o parte din gat si osul bazinului unui erbivor de talie mare, care nu e cal sau bovina, in mod cert e camila. Nu suntem arheo-zoologi asa ca determinarea va fi facuta de un arheo-zoolog. Oasele se pare ca au fost aruncate intr-o groapa si dateaza din perioada turceasca, cel mai probabil de la sfarsitul secolului al XVI-lea”, a declarat arheologul Dragos Diaconescu.

Tot in Piata Unirii din Timisoara, in cadrul lucrarilor de reabilitare a centrului istoric, au fost descoperite, in luna februarie, portiuni din pavaj si trotuare din caramida care dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea si despre care se crede ca duceau spre Domul Romano-Catolic.

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

La finalul lucrarilor, programat pentru iulie 2015, zece strazi vor deveni pietonale. In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, unde se vor face doar lucrari pentru inlocuirea retelelor subterane si a pavajului.

Totodata, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.

Durata de executie a lucrarilor este de 21 de luni, iar valoarea totala a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adauga TVA de 12.582.466,32 lei. Din acest total, contributia eligibila a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adica 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adica 17,65%, iar cea a Primariei Timisoara este de 1.936.120,60 lei. TVA eligibila este de 12.410.137,20 lei.

In cadrul lucrarilor, au mai fost descoperite, in Piata Libertatii, obiecte din perioada ocupatiei otomane, peretii unei bai turcesti, un sistem de canalizare si postamentul unei statui.

In Piata Sfantul Gheorghe, s-au descoperit zidurile unei moschei construite dupa anul 1552 si ale Bisericii Sfantul Gheorghe, construita dupa anul 1754, precum si un cimitir turcesc cu peste 80 de morminte.

In Piata Tarcului, in fata Palatului Dicasterial in care functioneaza instantele din Timis, au fost descoperite zidurile unei cladiri administrative din timpul Imperiului Habsburgic.

Fragmente din scheletul unei CAMILE, descoperite in Piata Unirii din Timisoara!1

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.