Cutremurul din 1977 a scos la iveala un oras secret pe care sta FocsaniuL, dar care a fost distrus in prealabil de catre comunisti.

Tunelurile si beciurile care se ascund sub Focsaniul de astazi vorbesc despre originea si întemeierea orasului. Ingrijorator este faptul ca cele mai multe dovezi ale unei civilizatii subterane au fost astupate, iar gurile de intrare sau iesire au fost date uitari.

Singurii care au mai protejat istoria veche a Focsaniului sunt cativa patroni de baruri sau restaurante, care le-au conservat pentru a oferi consumatorilor o atmosfera speciala. Putini mai sunt cei care mai stiu unde sunt tunelurile sau beciurile din Focsaniul vechi, iar cei mai multi vorbesc din auzite.

În urma cu sute de ani, Focsaniul era un important punct comercial si militar. Astazi este municipiu resedinta de judet. Orasul subteran este brazdat de tuneluri si beciuri care se intalnesc în anumite locuri, însa nimeni nu mai stie exact pe unde.

Strada Brailei a scos la iveala, de curand, arcada unui tunel subteran, iar în fata Restaurantului Zimbru asfaltul s-a scufundat peste noapte.

„Eu am intrat într-un astfel de tunel cand s-a lucrat la instalatiile de apa si canalizare. Pleca din fata Colegiului «Unirea» si mergea spre fosta Vama a Focsaniului. Am mers prin el cativa metri, dupa care mi-am dat seama ca nu pot sa respir si m-am întors”, a declarat un fost cadru didactic.

In prezent, in Focsani nu exista un loc care sa permita accesul într-un tunel subteran sau beci de mari dimensiuni. Toate gurile de intrare si de iesire au fost astupate si, mai mult, pe unele s-au construit cladiri sau drumuri.

Colonelul Jenica Lazar, ofiter specialist la Protectia Civila din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, si directorul ENET, Valter Popescu, au vorbit despre aceste fortificatii subterane.

„Singurul loc unde am gasit un tunel pe sub pamant a fost între Teatru si fosta Prefectura. Ni s-au rupt atunci tevile si a fost nevoie de interventie rapida. A fost astupata cu pamant gaura de intrare”, a spus Valter Popescu.

Jenica Lazar stie, din auzite, ca exista astfel de tuneluri, însa cunoaste cu exactitate doar buncarele si gurile de evacuare din zona Pietei Unirii. „Am auzit si eu ca sunt astfel de tuneluri, dar nu am gasit niciunul pana acum. Am intrat odata într-un tunel, dar era foarte stramt, se mergea în el culcat. Între Consiliul Judetean si Hotelul Unirea a fost închisa trecerea pentru ca hotelul este mai sus si apa intra la Consiliul Judetean”, a spus colonelul Lazar.

Sursa: efemeride.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.