Acasă Special File de poveste despre diaspora! Din pacate, Romania a scapat printre degete...

File de poveste despre diaspora! Din pacate, Romania a scapat printre degete zeci, poate sute de mii de astfel de oameni deosebiti

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Mirabela Blaga a ales nordul indepartat al Europei pentru a-si construi viitorul si nu regreta deloc decizia, pentru ca a devenit primul roman care a absolvit facultatea de Drept in Islanda si primul strain angajat la Politia de Frontiera.

Mirabela Blaga (36 de ani) locuieste de 14 ani in Islanda, unde a ajuns pentru prima data cand a mers sa-si viziteze o prietena. in acea vacanta si-a cunoscut viitorul sot, un islandez, iar intalnirea avea sa-i schimbe traiectoria vietii. La prima vedere, Islanda a lasat-o rece, dupa cum marturiseste Mirabela. „in drumul meu de la aeroport, ma tot uitam in jur si aveam impresia ca am ajuns pe Luna. Erau multe campii nisipoase, lava, munti pietrosi si ghetari, ceea ce pentru mine era ceva nemaivazut. Pe drum, nu prea vezi locuinte, satele si orasele nu sunt foarte apropiate unele de celelalte. Mi se parea ca sunt intr-o imensa pustietate. La inceput, i-am privit pe islandezi ca pe niste oameni foarte reci si aveam impresia ca sunt rasisti, insa, pe parcurs, mi-am dat seama ca nu sunt deloc asa. Ei sunt doar foarte timizi si cu mult bun-simt, nu vor sa deranjeze. De fapt, islandezii apreciaza foarte mult strainii care se adapteaza culturii lor, care le invata limba, ba chiar ii primesc si ii integreaza cu bratele deschise. Toata munca pe care am depus-o, toti anii mei de studii in Islanda au fost rasplatiti in momentul in care am primit jobul de la Politia de Frontiera.“

In ciuda primei impresii, Islanda i-a devenit casa Mirabelei si, chiar daca startul a fost greoi, i-a oferit o cariera plina de satisfactii, dar si o familie fericita, fiind mama a doua fetite.

La scurt timp dupa ce s-a stabilit in mica tara insulara s-a confruntat cu o mare problema: isi dorea sa urmeze o facultate, insa studiile din Romania nu erau recunoscute, asa ca a fost nevoita sa repete liceul.

„Deoarece in Islanda o mare parte din studii nu mi-au fost recunoscute, la varsta de 25 de ani, dat fiind faptul ca-mi doream si foarte mult sa invat islandeza la perfectie, am luat decizia sa fac liceul de la zero. Am terminat liceul de Economie si Marketing in trei ani, iar apoi am urmat facultatea de Drept, in limba islandeza, la Universitatea din Reykjavik.

Am fost primul roman care a absolvit facultatea de Drept in Islanda si al doilea cetatean strain care a reusit acest lucru. Am terminat facultatea in doar trei ani, impreuna cu alti 36 de studenti din cei 126 care s-au inscris. Eu sunt mandra de acest lucru, mai ales ca a necesitat un efort maxim“, spune Mirabela.

Dar nu s-a multumit cu atat. A obtinut si cetatenia islandeza, iar acum este in anul doi la master si se afla la Barcelona, in Spania, cu un program Erasmus. Mai are un singur pas pana sa devina primul avocat romano-islandez. in toamna, ea isi va scrie lucrarea de masterat si apoi va putea intra oficial in sistemul de justitie din Islanda.

In paralel cu studiile, Mirabela a muncit in diverse domenii. Primele sale joburi au fost in restaurante, baruri, hoteluri, menaj, cosmetica, productia medicamentelor. La sfarsitul liceului, a obtinut si primul job „de birou“, lucrand ca secretara la o firma de constructii. Cand a inceput facultatea si deja stapanea foarte bine limba islandeza, s-a angajat ca translator si interpret la o agentie de traduceri cu care mai colaboreaza si in prezent.

Ulterior, a muncit la departamentul de securitate aeroportuara al aeroportului international din Islanda, iar apoi la compania aeriana Wow. De aici a facut marele pas spre actualul job de politista de frontiera.

„Mi-am facut stagiatura la Directoratul de Imigrari al Islandei, unde am invatat o multime de lucruri si am castigat o bogata experienta in tot ceea ce tine de practica si legile internationale, europene si nationale ale imigratiei, dar si in ceea ce priveste azilul. in acea perioada, am vazut si un anunt prin care se recrutau politisti de frontiera si am decis sa trimit un CV, dar va spun sincer ca aveam mici sperante ca voi fi acceptata. insa, norocul mi-a suras si am fost chemata la interviu. A urmat un curs de calificare, care a fost incheiat cu mai multe examene si o perioada de training de trei luni. Lucrez in continuare, dar am luat o pauza deoarece mi s-a oferit sansa unei burse Erasmus. insa astept cu nerabdare sa ma intorc la locul de munca“, sustine romanca.

Citeste mai mult pe comisarul.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos