Acasă Stirile zilei Festivalul International de Film Transilvania 2012

Festivalul International de Film Transilvania 2012

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

TIFF 2012, ajuns la cea de-a unsprezecea ediţie, care se va desfăşura între 1 şi 10 iunie, la Cluj-Napoca, are un buget de 1,6 milioane de euro şi va aduce în faţa publicului 241 de filme din 46 de ţări.

Preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu, a declarat într-o conferinţă de presă, că a unsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania anunţă un adevărat „festin cultural” din care nu vor lipsi proiecţiile speciale, premierele naţionale, internaţionale sau mondiale, dar nici atelierele şi masterclass-urile care au ca protagonişti oaspeţi importanţi din industria de film, concertele, expoziţiile, lansările de carte, DVD-uri sau reviste.

Peste 800 de invitaţi sunt aşteptaţi în acest an la Cluj-Napoca.

Programul festivalului va fi compus atât din secţiunile deja tradiţionale, precum Competiţie, Supernova, Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Ziua HBO, Ziua Maghiară, cât şi din secţiuni tematice precum Oameni şi zei / Gods and Men – rezervată filmelor despre religie şi credinţă sau omagiul adus companiei Killer Films, celebra casă de producţie fondată de Christine Vachon şi Pamela Koffler, care a realizat cele mai importante filme independente americane din ultimii 20 de ani. Printre realizările recente se numără şi miniseria HBO de 5 episoade Mildred Pierce, care va avea parte de o proiecţie maraton în cadrul festivalului.

Sărbătoarea cinematografică va avea loc anul acesta în locaţii precum Cinema «Florin Piersic», Arta, Victoria, Casa de Cultură a Studenţilor, Institutul Cultural Francez, Cinema Mărăşti, Odeon Cineplex, Ursus Open Air (Piaţa Unirii), Mănăştur Open Air. Muzeul de Artă devine gazda TIFFArt, un program special de evenimente, proiecţii şi concerte. Castelul Banffy de la Bonţida rămâne una dintre cele mai spectaculoase şi mai apreciate locaţii de evenimente ale festivalului, atât pentru invitaţii TIFF, cât şi pentru public

a spus Giurgiu.

Secţiunea 100%, care în 2011 a prezentat operele complete ale lui Lucian Pintilie şi Pierre Étaix, este dedicată în acest an unuia dintre regizorii cei care au marcat definitiv istoria primului secol de cinema: Stanley Kubrick.

Directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că Danemarca, Australia şi China vor fi prezente în cadrul secţiunii Focus cu cele mai reprezentative titluri recente din cinematografiile lor, iar secţiunea 3×3 aduce un omagiu în acest an regizorilor Claude Lelouch, Ole Christian Madsen şi Hitoshi Matsumoto.

În cadrul secţiunii EcoTIFF va avea loc proiecţia specială a filmului „GasLand”, un documentar în regia lui Josh Fox despre exodul firmelor pornite să extragă gaze naturale de pe teritoriul a 34 de state americane. Firmele au început extracţii masive pe proprietăţile oamenilor, folosind sute de chimicale care au dus la poluarea apei.

Actorul, regizorul şi managerul cultural Ion Caramitru, una dintre cele mai active personalităţi din teatrul şi filmul românesc, va primi Premiul pentru întreaga carieră oferit în fiecare an unei personalităţi din cinematografia autohtonă. Filmul care l-a consacrat în ochii publicului drept unul dintre cei mai talentaţi artişti ai generaţiei sale, „Ştefan Luchian”, va fi proiectat în prezenţa sa, în iunie, de la ora 18.00, la Cinema „Florin Piersic”.

Pe lângă proiecţiile de filme, programul festivalului cuprinde şi o serie de masterclass-uri susţinute de nume sonore din industria cinematografică internaţională. Jan Harlan, producător executiv al câtorva dintre filmele regizate de Stanley Kubrick, va prezenta proiectul lui Kubrick care nu a devenit niciodată film – „Napoleon”, lungmetrajul epopeic imaginat de acesta la finalul anilor 1960, ale cărui filmări urmau să aibă loc şi în România. Spectatorii TIFF vor putea afla mai multe despre proiectul monumental al lui Kubrick în cadrul unei întâlniri cu Jan Harlan, dar şi al prezentării dedicate volumului enciclopedic „Kubrick’s Napoleon: The Greatest Movie Never Made”, lansat în ediţie limitată, de 1.000 de exemplare.

Stanley Kubrick şi cariera sa constituie tema unui alt masterclass, susţinut de data aceasta de Michel Ciment, critic de film, preşedinte onorific al FIPRESCI, redactor-şef al prestigioasei reviste Positif şi membru în juriul secţiunii Zilele Filmului Românesc.

Alte două masterclass-uri de neratat sunt cele susţinute de Pen-Ek Ratanaruang, unul dintre cei mai talentaţi regizori din noul val al cinematografiei thailandeze, şi Christine Vachon, fondatoarea casei de producţie Killer Films.

Giurgiu a adăugat că evenimentele speciale ocupă şi în acest an un loc important la TIFF. Strănepoata lui Georges Méliès, Marie-Hélène Lehérissey, şi fiul ei, Lawrence Lehérissey, vor susţine la castelul Banffy de la Bonţida cine-concertul Georges Méliès. Un program exclusiv de filme ale legendarului cineast francez va fi acompaniat live de muzică originală compusă şi cântată la pian de Lawrence Lehérissey. Alături de el, Marie-Hélène Lehérissey va nara povestea, aşa cum se întâmpla în cafenelele de la 1900, la proiecţiile de film.

Un omagiu adus muzicii clasice şi celor mai reprezentativi interpreţi ai genului, „Noseland”, de Aleksei Igudesman şi Sebastian Leitner va beneficia de o proiecţie specială, în 8 iunie, la Cinema Victoria. Filmul, proiectat la Cluj în premieră mondială, relatează într-o manieră inedită şi plină de umor povestea festivalului de muzică clasică organizat anual în Dubrovnik de celebrul violonist Julian Rachlin. În film apar, printre alţii, John Malkovich şi Sir Roger Moore.

Artistul român comparat adesea cu Marcel Duchamp şi curtat de toate marile galerii şi muzee din lume, Mircea Cantor, va fi protagonistul unuia dintre evenimentele speciale TIFF 2012. Pentru prima dată, câteva dintre lucrările sale video vor fi proiectate în România, în afara spaţiului pentru care au fost concepute iniţial, acela al galeriei. Artistul va lua parte la proiecţie, publicul din Cluj având ocazia să îl întâlnească şi să participe la discuţii.

Un alt eveniment special la TIFF va fi dedicat Fundaţiei Arte Vizuale (FAV), care împlineşte 20 de ani de la înfiinţare.

Cosmin Bumbutz revine la TIFF cu expoziţia „Cuba continuă”, o selecţie de fotografii făcute de artist în cei patru ani în care a fost în Cuba. Povestea Cubei şi a unui popor „izolat şi suspendat în timp” este completată de cartea semnată de Elena Stancu, a cărei lansare va avea loc în cadrul festivalului.

Ediţia specială cu numărul 3 a revistei AperiTIFF, creată de TIFF în parteneriat cu Institutul Cultural Român din New York şi cu sprijinul ICR, îndrăzneşte, în primul rând, să ridice întrebări asupra legitimităţii termenului de Nou Val în cinematografia românească a ultimilor 10 ani. Fidelă politicii de promovare a filmului românesc pe piaţa internaţională, revista apare în limba engleză şi acoperă în detaliu actualitatea cinematografică a lui 2012, insistând asupra filmelor care se vor putea vedea în cadrul Zilelor Filmului Românesc de la TIFF, dar şi asupra câtorva titluri aflate încă în post-producţie, reflectate prin interviuri cu regizorii Marian Crişan, Radu Gabrea, Nae Caranfil, Radu Jude şi Tudor Giurgiu.

Programul complet al festivalului, precum şi toate noutăţile celei de-a unsprezecea ediţii se vor regăsi pe www.tiff.ro. În scurt timp, site-ul va avea o nouă înfăţişare. Mai atractiv şi mai uşor de utilizat, noul site va fi disponibil şi în versiunea de mobil, astfel încât cinefilii vor putea fi mereu la curent cu tot ce se întâmplă în festival. Posesorii de iPhone-uri şi smartphone-uri (Android sau iOS) vor putea avea acces la cele mai importante informaţii legate de TIFF (program, locaţii) prin intermediul unei aplicaţii speciale, TIFF 2012, ce va putea fi descărcată gratuit.

TIFF TV, platforma video a festivalului, inaugurată în 2011, le va oferi fanilor TIFF, în timpul celor zece zile de festival, transmisiuni exclusive de la cele mai importante evenimente, reportaje şi materiale dedicate fiecărei zile, materiale de arhivă, retrospective.

Biletele pentru cea de-a unsprezecea ediţie a festivalului vor fi puse în vânzare începând din 28 mai, iar din acest an, ele pot fi achiziţionate şi on-line prin: www.biletmaster.ro

Cea de-a unsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1 – 10 iunie, la Cluj-Napoca. O a şasea ediţie va avea loc la Sibiu, între 13 şi 17 iunie.

Sursa: www.tiff.ro