Acasă Stirile zilei Familia Hardy vrea să ceară daune statului român de 1,5 milioane de...

Familia Hardy vrea să ceară daune statului român de 1,5 milioane de dolari

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Preşedintele FR Baschet, Carmen Tocală a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că familia baschetbalistului Chauncey Hardy, ucis în toamna anului trecut într-un club din Giurgiu, s-aconstituit în parte civilă şi ar vrea să ceară daune statutului român şi învinuitului de circa 1,5 milioane de dolari.

„Ştiam că familia lui Hardy s-a constituit în parte civilă, la puţin timp după petrecerea tragediei. Am înţeles că vor cere daune materiale statutului român, pentru culpa medicală, dar şi învinuitului, de vreo 1,5 milioane de dolari. Mă aşteptam să nu se oprească din acţiuni, în ancheta paralelă din SUA e implicată şi CIA, iar avocaţii sunt un român şi un american. Doamna Hardy m-a sunat cu rugămintea să preia federaţia noastră cheltuielile avocăţeşti, dar este exclus ca federaţia să facă aşa ceva. S-au făcut referiri de către avocaţi la Divizia A şi protecţia jucătorului, dar să nu uităm că jucătorii de la Giurgiu ieşiseră din hotel pe la 1 noaptea. Erau în afara programului de echipă. Din ce ştiu, la Giurgiu, ca şi la mai toate cluburile din Divizia A, exista un Regulament de Ordine Interioară. Acestea se anexează contractelor şi se semnează de către jucători şi sunt confidenţiale, la fel ca şi contractul. Nu ştiu dacă Hardy a avut semnat acest regulament, dar ştiu că exista. Situaţia e cumva ca şi cu un muncitor de pe şantier, care semnează protecţia muncii, iar în afara orelor de program, seara de exemplu, merge pe şantier şi păţeşte ceva. Cine poartă vina?”, a declarat Tocală.

Potrivit presei americane, mama lui Chauncey Hardy vrea să lanseze acţiuni în justiţie pentru 123 milioane de dolari, la un tribunal federal, în care aduce acuzaţii de neglijenţă în timpul evenimentelor care au dus la decesul fiului său.

Conform The Hartford Courant, Ola Hardy şi avocaţii săi aşteaptă rezultatele unei anchete FBI. Ea susţine că fiul ei a aşteptat patru ore pentru a primi ajutor medical, că rezultatele autopsiei nu i-au fost prezentate şi că nu a aflat prea multe de la procurori. Avocaţii lui Hardy vor să deschidă acţiuni în justiţie atât în România, cât şi în SUA.

Senatorii Joe Lieberman şi Richard Blumenthal au ajutat familia în căutarea răspunsurilor şi adevărului, susţine sursa citată.

„Nu vreau să joc cartea rasismului. Nimeni nu vrea. Dar avem dovezi care arată că această crimă nu doar antiafroamericană, ci antiamericană. Ola Hardy încearcă să obţină dreptatea pe cale civilă şi avem idei în acest sens”, a declarat avocatul Richard Altschuler.

Un alt avocat, Sandy Moore, a afirmat că procesul va fi axat pe neglijenţa din partea celor două spitale, a clubului unde Hardy a fost atacat şi pe învinuit. Divizia A, liga unde a jucat echipa lui Hardy, poate fi acţionată în justiţie dacă avocaţii determină faptul că liga sau sponsorii nu au reuşit să ofere protecţie jucătorilor.

Agresorul baschetbalistului american Chauncey Hardy, care a murit după ce a fost lovit cu pumnul în faţă, în urma unei altercaţii într-un club din Giurgiu, în toamna anului trecut, a fost condamnat, la 22 februarie, la cinci ani de închisoare de către Tribunalul Giurgiu, sentinţa nefiind însă definitivă.

Tribunalul Giurgiu l-a condamnat, miercuri, pe Ionuţ Adrian Tănăsoaia, acuzat că i-a tras un pumn în faţă baschetbalistului Chauncey Hardy, lovitură în urma căreia sportivul a murit, la cinci ani de închisoare, instanţa aplicând pedeapsa minimă întrucât bărbatul şi-a recunoscut fapta.

Pentru fapta lui, pedepasa prevăzută de lege este între cinci şi 15 ani de detenţie, sentinţa nefiind definitivă şi putând fi atacată cu apel.

Instanţa a dispus separarea părţii civile a dosarului, pentru a nu întârzia soluţionarea cauzei.