Expertii americani au avertizat inca de acum 15 ani ca urmeaza o pandemie! COVID-19 este departe de final

73

SARS-CoV-2 este un virus nou, dar amenintarea unei pandemii nu este noua. Ani la rand, expertii au avertizat autoritatile americane ca Statele Unite trebuie sa se pregateasca pentru asa ceva.

!-- Composite Start -->
Loading...
<

Acum lanseaza noi semnale de alarma si spun ca pandemia de COVID-19 este departe de final.

Predictia cercetatorilor era limpede inca de acum 15 ani:

„Suntem intr-un moment critic. S-a cam epuizat timpul pe care il aveam sa ne pregatim de urmatoarea pandemie. Trebuie sa actionam acum ferm si cu obiective clare”.

Asa suna avertismentul lansat inca din 2005 de doctorul Michael Osterholm, un reputat epidemiolog american, intr-un articol publicat in revista Foreign Affairs.

Dr. Michael Osterholm, Center for Infectious Disease Research and Policy: „Toata lumea l-a ignorat. Inclusiv cei din presa si din sectorul privat. Pentru ca pur si simplu nu au crezut ca un agent infectios ne poate face atat de mult rau.”

Doctorul Osterholm nu era o voce singulara. Un alt expert in maladii infectioase declara urmatoarele in 2006:

Dr. Larry Brilliant, Epidemiolog: „Lumea asa cum o cunoastem nu va mai exista. Zborurile nu vor mai fi la fel. Te-ai mai urca intr-un avion cu 250 de oameni care tusesc si stranuta, cand stii ca unul dintre ei ar putea avea o boala care te poate ucide?”

Doctorul Brilliant a descris o imagine atat de veridica a pericolului, incat s-a numarat printre expertii consultati de realizatorii filmului “Contagion”, in 2011.

Intr-o perioada, Statele Unite au fost mai bine pregatite pentru un asemenea scenariu. insa…

Dr. Larry Brilliant, Epidemiolog: „Cred ca, nesocotind stiinta, am pierdut controlul asupra situatiei. Oricine privea cadenta virusurilor, a epidemiilor precedente, n-ar fi neglijat pregatirea pentru o pandemie in felul in care s-a intamplat in SUA.”

Au avut prioritate alte crize. in 2015, fondatorul Microsoft, filantropul Bill Gates, a semnat in „The New York Times” un articol in care compara pregatirea americanilor pentru o pandemie cu „inarmarea cu un cutit intr-o lupta cu bazooka”.

Expertii au cerut masuri inca de la inceputul epidemiei din China

Chiar la inceputul acestui an, in ianuarie, cand noul coronavirus abia incepuse sa faca victime in China, epidemiologul Luciana Borio a publicat in The Wall Street Journal un editorial, in care cerea imperativ masuri ferme pentru limitarea raspandirii virusului.

Dr. Luciana Borio, fost director NSC Medical and Biodefense Preparedness: „Am simtit ca in acel punct pandemia era inevitabila. Dar tot ar fi putut fi luate niste masuri mai devreme care sa limiteze impactul.”

Acum, expertii se tem ca nici americanii de rand, nici liderii lor, nu iau in serios urmatoarele etape ale crizei.

Dr. Michael Osterholm, Center for Infectious Disease Research and Policy: „Multi cred ca tot ce avem de facut este sa trecem de acest varf acum. Sa intram in vara si gata pandemia! Realitatea este ca suntem abia la inceputul pandemiei.”

Dr. Larry Brilliant/Epidemiolog: „imi fac griji ca, atunci cand va exista in sfarsit un ser de imunizare, programul de vaccinare va fi prea lent, nu vom avea finantare si va dura ani la rand, iar virusul va apuca sa se ascunda pe undeva si apoi sa reapara in New York sau Chicago.”

Lumea are nevoie de lideri capabili sa-i indrume si sa-i protejeze pe oameni de-a lungul pandemiei, care ar putea dura inca 12 pana la 18 luni, crede doctorul Michael Osterholm.

Sursa: ProTV