Acasă Stirile zilei EVENIMENT: Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara

EVENIMENT: Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

„Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara” aduce pe malul Dunarii, in portul Cultural Cetate, in perioada 19-26 august, filme balcanice actuale, filme care au scris istorie, filme premiate si filme care submineaza cliseele si prejudecatile ce s-au clasicizat, de-a lungul timpului, in legatura cu cinematografia balcanica.

Anul acesta, in Portul Cultural Cetate vor putea fi degustate 47 de filme (14 lungmetraje si 33 scurtmetraje) din 10 tari: Rusia, Slovenia, Bosnia, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Albania, Turcia, Cipru si Romania.

“Am dedicat aceasta editie unui generic provocator, «Evadarea din Balcani», care este si tema simpozionului international ce se va desfasura in cadrul festivalului si la care vor participa specialisti din sase tari. In conceptia noastra, «Evadarea din Balcani» presupune mai putin «escapism» (ilustrat de filme din genuri importate, precum western-ul sau filmul SF), cat o depasire a ideilor noastre preconcepute despre Balcani”

a declarat Marian Tutui, directorul artistic al „Divanului Degustatorilor de Film si Arta Culinara”.

Astfel, vor fi supuse atentiei publicului filme noi, cum este comedia horror realizata in Muntenegru anul trecut, „Vampirul local al lui Darko Baletic”.

“Am mai ales si cateva dintre filmele balcanice realizate in ultimii ani, care s-au bucurat de mare succes la festivaluri. Am in vedere filmul turcesc «Majoritatea al lui Seren Yuce», care a obtinut premiul de debut la Venetia si care imbina o poveste de dragoste cu una politica, protagonistii fiind un turc si o studenta kurda”

a mai adaugat Marian Tutui.

„Toata lumea din familia noastra”, pelicula lui Radu Jude, constituie o mostra de succes (probata inclusiv de marele premiu la „Festivalul de la Sarajevo” si recenta distinctie obtinuta la „Festivalul Anonimul”) a unui lung-metraj romanesc cu care, nu in ultimul rand, vrem sa impresionam publicul strain.

Filmul macedonean „Punk-ul” nu a murit este cu totul de alta factura, prilejuind prin intermediul destinelor personajelor o rememorare a destramarii Iugoslaviei. Si acest film a obtinut o multime de premii, atat pentru scenariu, rol principal, cat si din partea publicului.

“Printre filmele a caror valoare pare certificata de numeroase si prestigioase premii se numara si scurt-metrajele de animatie pe care le-am inclus in program. Exista o traditie a animatiei balcanice, cel putin in Bulgaria, fosta Iugoslavie si Romania, iar in ultimii ani au aparut semne ca aceasta traditie incepe sa fie resuscitata de interesul catorva talente autentice”

spune selectionerul festivalului.

„Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara” pastreaza traditia de a aduce in fata publicului si filme vechi de valoare, filme pe care cinematografia balcanica nu ar trebui sa le treaca cu vederea.

Doua filme vechi din fosta Iugoslavie: un prim film horror iugoslav, „Fluturoaica” (1973, regia Djordje Kadicević), ca si un prim film iugoslav sexy, „Frumusetea pacatului” (1988, regia Živko Nikolić). ”

„Ei bine, in fosta Iugoslavie, desi era o considerata tara comunista, se faceau si asemenea filme…”

spune Marian Tutui.

O alta categorie ce tinde sa devina traditie la „Divan Film Festival” o reprezinta filmele si cineastii ce au vechi legaturi cu tara noastra. In acest sens, va fi prezentat lung-metrajul de fictiune bulgar „Adapost”, care a obtinut cateva premii in 2010. Regizorul Dragomir Sholev a colaborat la realizarea acestui film cu Razvan Radulescu, care a fost co-scenarist.

De asemenea, scurt-metrajul macedonean „Fata” (2010, regia Stefan Sidovski) il are ca producator pe Aleksander Zikov, absolvent al UNATC acum trei ani, care va fi prezent la proiectie impreuna cu regizorul filmului. La randul sau, si scurt-metrajul albanez „Ultima zi a lui Loro Shestani” (2011) este realizat de un regizor absolvent al UNATC, Sokol Keraj, iar operatorul este roman, Peter Velciov.

„Salonul nr. 6” al lui Lucian Pintilie a fost realizat in 1978, in Iugoslavia.

“Putini romani au avut prilejul sa-l vada si tocmai de aceea il propunem noi acum, intr-un dialog cu «Salonul nr. 6 »din 2009 lui Karen Shakhnazarov. De altfel, prezenta marelui regizor rus, care este si directorul concernului «Mosfilm», va fi, speram, un eveniment deosebit, mai ales pentru ca vom prezenta si ultimul sau film, intr-o premiera internationala. Este vorba despre «Tigrul alb», un film de actiune si fantastic deopotriva”

a mai spus Marian Tutui.

Nu in ultimul rand, „Divan Film Festival” va prezenta si un film despre mancare: este vorba despre o coproductie Cipru-Grecia, „Fish n Chips” (2011), a lui Elias Demetriou. Evident, in acest film nu este vorba doar despre mancare, ci mai curand despre mentalitati si adaptare, redate convingator prin dialogul culinar dintre bucataria britanica si traditiile locale.

Alte detalii gasesti aici:
www.facebook.com/DivanFilmFestival