Acasă World Este adevaratul prieten al omului! Creierul cainelui si al omului functioneaza in...

Este adevaratul prieten al omului! Creierul cainelui si al omului functioneaza in mod similar!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cainii au capacitatea de a distinge cuvintele si intonatiile datorita acelorasi regiuni ale creierului ca ale oamenilor, se arata intr-un studiu despre felul in care cel mai bun prieten al omului ii interpreteaza limbajul. Creierul canin este atent in acelasi timp la ceea ce spun oamenii si la felul in care o spun, explica cercetatori de la Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta, al caror studiu a aparut in revista americana Science.

Cainii, ca si oamenii, utilizeaza emisfera stanga a creierului pentru a interpreta cuvintele si regiuni ale emisferei drepte pentru a analiza intonatia, relateaza AFP, mentionand studiul. Centrul placerii din creierul lor este activat numai atunci cand cuvintele amabile si de lauda se asociaza cu intonatia corecta, au stabilit cercetatorii. Potrivit lor, aceste observatii sugereaza ca mecanismele neuronale care permit prelucrarea cuvintelor au evoluat mult mai devreme decat se estimase si ca ele nu sunt specifice creierului uman.

Cercetarea oamenilor de stiinta de la Budapesta mai arata ca, daca un mediu social este bogat in cuvinte, cum este cazul familiilor cu caini, reprezentari ale sensului cuvintelor se pot dezvolta si in creierul animalelor, incapabile sa vorbeasca.

„Creierul uman analizeaza separat cuvintele auzite si felul in care sunt rostite, integrand cele doua tipuri de informatii pentru a ajunge la un sens”, explica Attila Andics de la Departamentul de etologie al universitatii mentionate. „Concluziile noastre sugereaza ca intr-un mod similar functioneaza si creierul cainilor”, aceasta descoperire putand contribui la imbunatatirea comunicarii si cooperarii intre caini si oameni, adauga el.

In cadrul studiului, cercetatorii au dresat 13 caini sa stea nemiscati in timp ce le era scanat creierul pentru a le masura activitatea cerebrala cand isi ascultau stapanii vorbind. Ei au constatat ca animalele activau o zona a emisferei drepte a creierului pentru a distinge o intonatie care trada amabilitate si una lipsita de accente placute. Acelasi centru cerebral prelucreaza sunete care trezesc emotii, dar care nu sunt cuvinte — este un lucru pe care cercetatorii il aflasera deja.

Aceeasi zona a creierului uman joaca un rol similar, sugerand faptul ca mecanismele de interpretare a intonatiilor nu sunt specifice cuvantului. Potrivit cercetatorilor, ceea ce face „cuvintele sa apartina doar sferei umane nu este o capacitate neuronala deosebita, ci creativitatea noastra pentru a le folosi”.

Sursa: Agerpres