Acasă Stirile zilei Bani EFECT: Demisia lui Boc majorează costurile de împrumut ale României

EFECT: Demisia lui Boc majorează costurile de împrumut ale României

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Demisia premierului Emil Boc a majorat usor prima de risc solicitata de investitorii in titluri de stat romanesti pentru a se proteja de riscul de default al statului roman, potrivit datelor CMA DataVision, preluate de finantistii.ro.

Astfel, cotatiile CDS (credit default swap) pentru obligatiunile guvernamentale romanesti pe 5 ani, care reflecta dobanda suplimentara ceruta de investitori ca protectie fata de riscul de intrare in incapacitate de plata a Romaniei, s-au majorat cu 1,64%, respectiv 0,06 puncte procentuale, de la 3,6588 puncte procentuale vineri la 3,7188 puncte procentuale luni.

Efect atenuat de BNR

De asemenea, randamentele titlurilor de stat in lei pe termen lung pe piata secundara bancara locala au urcat usor fata de ultima zi a saptamanii trecute, potrivit datelor BNR.

Dobanzile la titluri pe 3 ani au crescut de la 6,57-6,95% la 6,57-6,97%, cele la obligatiuni pe 5 ani de la 6,77-7,20% la 6,78-7,20%, iar randamentele titlurilor de stat pe 10 ani, de la 6,94-7,36% la 6,96-7,37%.

Pe piata romaneasca, cresterea randamentelor a fost atenuata de operatiunea repo de luni derulata de BNR, prin care banca centrala a imprumutat unui numar de trei banci comerciale suma de 4,9 miliarde de lei (1,13 miliarde de euro), pentru sapte zile, la noua dobanda de politica monetara, de 5,5% pe an.

Prin astfel de operatiuni, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat.

Saptamana trecuta, trei banci au atras de la banca centrala 5,382 miliarde de lei (1,24 miliarde de euro), tot pentru o sapte zile, la dobanda de politica monetara de 5,75% pe an.

Potrivit Mediafax, dealerii spun ca, la fel ca la licitatiile din ianuarie, aceste imprumuturi au fost realizate fie de unele banci aflate in imposibilitatea de a accesa imprumuturi din piata, fie este vorba de fonduri atrase de institutii de credit locale care finanteaza la randul lor Ministerul Finantelor, la randamente in scadere.

Incepand din 17 octombrie, BNR a organizat saptamanal cate o licitatie repo.