Acasă Stirile zilei Bani Piaţa hotelieră din Bucureşti bate pasul pe loc

Piaţa hotelieră din Bucureşti bate pasul pe loc

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Oferta de spatii hoteliere din Bucuresti va inregistra o crestere nesemnificativa pe termen scurt, din cauza lipsei finantarii, se afirma intr-un studiu intocmit de compania de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL). Potrivit documentului, un singur hotel are ca termen de deschidere acest an, iar piata tranzactiilor cu hoteluri – inghetata inca din 2009 – nu va inregistra modificari notabile, conform finatistii.ro.

In ianuarie, Bucurestiul avea 74 de unitati hoteliere, insumand 9.200 de camere. Datorita cererii mai ridicate pe segmentul de business, majoritatea acestora sunt clasificate la patru stele (circa 60% din totalul camerelor).

Intre anii 2005 si 2008, orasul a cunoscut o crestere rapida a ofertei de unitati hoteliere, urmata de o scadere rapida in ultimii ani, avand in vedere ca multe proiecte au fost amanate sau anulate din cauza conditiilor dificile de finantare”, se arata in documentul incocmit de JLL. Printre cele mai recente deschideri se numara Doubletree by Hilton in Piata Unirii (inaugurat in august 2011), iar pentru acest an este anuntata deschiderea hotelului de patru stele Europa Royale, cu un total de 92 de camere.

Pe termen scurt nu se previzioneaza decat o crestere marginala a ofertei de spatii hoteliere, avand in vedere ca multe dintre proiecte sunt in continuare afectate de lipsa surselor de finantare„, se mentioneaza in raport.

Finala Europa League va stimula afacerile din industrie

In ceea ce priveste performanta sectorului, studiul intocmit de JLL remarca o imbunatatire a activitatii incepand cu 2010, dupa o scadere importanta in 2009, evolutie care nu a atras insa investitorii interesati de achizitiile de hoteluri.

„De la declansarea crizei, in anul 2008, activitatea de investitii in domeniul hotelier a fost extrem de restransa. Volumele au atins apogeul in 2007, cand trei hoteluri au fost tranzactionate pentru suma de 62 de milioane de euro. In 2009, hotelul West City si hotelul Hello au fost achizitionate cu 12 milioane, respectiv 9 milioane de euro, acestea fiind totodata ultimele tranzactii raportate. In 2012, situatia nu se va schimba semnificativ, avand in vedere ca finantarea va fi in continuare dificila, iar criza din zona euro ii face pe investitori sa adopte un comportament prudent. Investitorii vor fi interesati de acele oferte cu volume mici, amplasamente exceptionale si preturi atractive”, se arata in studiul companiei de consultanta.

Un factor pozitiv care ar putea ajuta turismul din Bucuresti in acest an este, potrivit JLL, finala Europa League 2012, eveniment care va imbunatati infrastructura orasului si va atrage un numar mare de turisti.