Acasă Stirile zilei După 1 mai Institutul „C.I. Parhon” primeşte iod radioactiv

După 1 mai Institutul „C.I. Parhon” primeşte iod radioactiv

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Profesorul Constantin Dumitrache declară că Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon” din Capitală va primi iod radioactiv după 1 mai, astfel că pacienţii pot continua tratamentele conform programărilor făcute.

Pentru prima dată, cele două instituţii s-au mobilizat urgent, astfel încât și Agenţia Naţională a Medicamentului, şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a dat avizele firmei Fidelio pentru punerea pe piaţă a iodului radioactiv.

Luni s-au administrat pacienţilor ultimele doze de iod radioactiv.

Managerul Institutului „C. I. Parhon”, Diana Păun, declară:

„Din păcate, nu putem face stoc de iod radioactiv, pentru că acesta rezistă numai o săptămână, după care pierde din radioactivitate. Din decembrie, Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară «Horia Hulubei» nu a mai trimis iod radioactiv, întrucât i-a fost retrasă autorizaţia de către Agenţia Naţională a Medicamentului. De asemenea, firma Fidelio, cea care are autorizaţia de punere pe piaţă a produsului în România, nu mai are autorizaţie de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare.”

Lipsa iodului radioactiv ar fi afectat numeroşi pacienţi, deoarece la institut sunt liste de aşteptare pentru tratamentul cu iod radioactiv până în luna noiembrie.

În fiecare an sunt descoperite 730 de cazuri noi care necesită tratament cu iod radioactiv. În total, câteva mii de pacienţi au nevoie de tratament cu iod radioactiv, pentru ca boala lor să nu recidiveze. Acest tratamentul este administrat în institutele oncologice din Bucureşti şi Iaşi.

Andreea Mușatescu