Acasă Timp liber Spiritualitate Dubla sarbatoare pentru toti crestinii: Inaltarea si Sfintii Constantin si Elena

Dubla sarbatoare pentru toti crestinii: Inaltarea si Sfintii Constantin si Elena

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Inaltarea Domnului, sarbatorita la 40 de zile dupa Pasti, este praznuita astazi odata cu Sfintii Constantin si Elena. Moastele sfintilor vor fi scoase, joi, din Catedrala Patriarhala si se vor face praznice de pomenire a eroilor, dar si a mortilor.

Potrivit cartii biblice „Faptele Apostolilor”, Mantuitorul Iisus Hristos, dupa inviere, s-a aratat ucenicilor, timp de 40 de zile, dupa care, in prezenta lor, s-a inaltat la cer. In acel moment Hristos si-a profetit revenirea si i-a incredintat pe apostoli ca il va trimite pe Duhul Sfant la ei, prevestind astfel Rusaliile, cand Sfantul Duh s-a pogorat asupra apostolilor, inzestrandu-i cu cunoasterea limbilor straine, pentru a propovadui cuvantul Domnului. Rusaliile se sarbatoresc la 50 de zile de la Pasti, numai duminica, scrie Mediafax.

Incepand din secolul al IV-lea, Inaltarea este celebrata atat in Imperiul Roman de Rasarit, cat si in cel de Apus, la 40 de zile dupa Pasti, intotdeauna intr-o zi de joi. Inainte de fixarea acestei zile, evenimentul era praznuit de Rusalii.

Potrivit traditiei, locul de pe care Mantuitorul Hristos s-a inaltat la cer este situat la Ierusalim pe Muntele Maslinilor. Micuta capela rotunda de acolo pastreaza inca o piatra imprimata cu urma piciorului lui Hristos. Capela Inaltarii Domnului este un loc de inchinaciune, atat pentru crestini, cat si pentru musulmani.

Ziua Sfintilor Constantin si Elena este serbata pe 21 mai de ortodocsi, dar si de catolici.

Datorita imparatului Constantin si a mamei sale Elena, crestinismul a intrat intr-o perioada de maxima inflorire, numita de cercetatori „Epoca de aur”, in care oameni sfinti si minti luminate, cum ar fi Sfantul Ioan Gura de Aur, Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie Teologul au expus in operele lor doctrina si spiritul crestin autentic.

Tot mai multi cercetatori sunt de parere ca deciziile imparatului, favorabile crestinismului, s-au datorat mai ales mamei sale, imparateasa Elena, care, „cu mana de fier si credinta tare”, s-a aflat in permanenta in umbra unicului sau fiu, Constantin.

Flavia Iulia Helena s-a nascut in provincia Bitinia, ca fiica a unui hangiu. Ea s-a casatorit in anul 270 (pe cand avea 16 ani) cu generalul roman Constantiu Chlorus, iar in anul 272 l-a nascut pe unicul sau fiu, Constantin, in localitatea Naissus.