Acasă Stirile zilei Dragnea si Tariceanu au reusit in mai putin de un an sa...

Dragnea si Tariceanu au reusit in mai putin de un an sa bage tara in sant! Financial Times enumera Romania, alaturi de Bulgaria si Polonia, printre tarile „problema” din UE!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Romania a fost enumerata, alaturi de Ungaria, Bulgaria si Polonia, printre tarile estice in care independenta justitiei este pusa in pericol, intr-un editorial publicat in Financial Times, citat de news.ro.

Editorul pentru Europa al ziarului, Tony Barber, este de parere ca recentul conflict dintre Polonia si Uniunea Europeana este o dovada ca tensiunile dintre tarile estice si cele vestice ale UE sunt tot mai mari.

„Daca acest conflict nu va fi rezolvat cat mai curand, s-ar putea ca cea mai mare problema a Uniunii Europene in 2018 sa fie tensiunile care se acumuleaza constant intre est si vest”, considera jurnalistul.

Barber subliniaza ca Bulgaria, Ungaria, Romania si Polonia sunt tarile estice care submineaza principiile democratice sau fac mult prea putin pentru a combate coruptia si a mentine independenta justitiei.

De asemenea, cotele obligatorii de refugiati contribuie in opinia sa la conflictul dintre est si vest, fiind o problema sensibila care vizeaza identitatea nationala, suveranitatea si atitudinile publice fata de Islam.

Bugetul pentru perioada 2021-2027 ar putea fi un alt declansator pentru dispute. Tarile estice sunt cele care primesc cea mai mare parte din ajutoarele regionale distribuite in cadrul bugetului pentru perioada 2014-2020, iar tarile vestice considera ca aceste ajutoare ar trebui oferite pe baza angajamentului la valorile europene. Cu toate acestea, prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat ca abia asteapta ca Polonia sa nu mai depinda de fondurile europene, scrie Borner.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos