Acasă Utile Dr. Mencinicopschi dezvaluie cum deosebim carnea afumata natural de cea injectata cu...

Dr. Mencinicopschi dezvaluie cum deosebim carnea afumata natural de cea injectata cu substanta nocive!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Consumul de carne explodeaza in perioasa sarbatorilor de iarna in randul romanilor, iar specialistii trag un semnal de alarma in privinta alimentelor afumate. Specialistii au descoperit ca multe preparate din carne contin doar arome de fum si o serie de conservanti periculosi. Pentru a castiga timp si bani, unii procesatori de carne folosesc fumul artificial in locul afumarii traditionale. Fumul lichid potenteaza gustul, mirosul, aroma si aspectul insa riscurile sunt uriase pentru sanatate.

In ultimii ani, fumul lichid a devenit foarte utilizat pentru afumarea produselor din carne, a mezelurilor, scrie adevarul.ro. Este o substanta cu care se injecteaza atat membrana produsului din carne cat si interiorul acestuia. Fumul lichid potenteaza gustul, mirosul, da un aspect placut preparatelor si le mareste perioada de valabilitate.

Potrivit profesorului Gheorghe Mencinicopschi, exista doua feluri de fum lichid: cel obtinut chiar din fum condensat si prelucrat si cel obtinut cu arome identic naturale. Ambele sunt folosite in industria alimentara. Spre deosebire de afumarea clasica, ce afecteaza doar exteriorul produsului, fumul lichid se pune si in masa produsului, din acest punct de vedere fiind mult mai periculoasa metoda.

Daca vreti sa cumparati din marile centre comerciale produse afumate, evitati-le pe cele ambalate care contin o multime de conservanti. Consumul mare de astfel de produse poate genera afectiuni ale ficatului, stomacului, pancreasului iar in forma cea mai grava se ajunge la cancer. „Am gasit sase substante chimice, sase aditivi alimentari. Observam doi stabilizatori: difosfat si trifosfat de sodiu, un agent de ingrosare, caragenan, despre care se stie ca este cancerigen”, spune Costel Stanciu, presedinte APC. Va puteti da seama ca produsul este natural, urmarind cu atentie culoarea sa, care trebuie sa fie maronie.

„Produsele traditionale au culoare specifica, adica maro, nicdecum roz, rosu intens. in momentul in care vedem roz-rosu, cu siguranta s-a introdus nitrit de sodiu, carmin”, sustine Costel Stanciu, presedinte APC. Un prim pas pentru a ne asigura de calitatea produsului afumat este prin alegerea variantei de a le cumpara de la producatorul care obtine produsul corespunzator si care pe eticheta nu are trecute diverse substante cu ar fi: aditivi alimentari sintetici sau coloranti. Puteti cumpara afumaturi din carmangerii unde aveti sanse sa sa gasiti produsul afumat traditional, care contin doar sare si condimente. „Pentru ca este natural si nu este injectat cu substante, nu contine aditivi sau alte componente din acestea care se regasesc pe toata piata, produsul are o culoare cat mai naturala. Nu este o carne rosiatica data de acele substante. Dupa ce este scos de la fum, trebuie sa aiba o culoare maronie iar pe zi ce trece el se inchide la culoare tocmai datorita fumului care da si gust produsului”, spune Manuela Nicolae, de la Gabioti Buzau.

Afumarea produselor se face cu scopul de a preveni oxidarea alimentelor, fumul care patrunde preparatele din carne avand o puternica actiune bactericida indusa de fenolii si acizi care il compun.

„Primul indiciu ca esti intr-o carmangerie care isi respecta clientii este mirosul de fum, un fum placut, care nu respinge. Produsele afumate corect, cu lemn de fag de exemplu, sunt foarte usor acceptate de organism, nu dau alergii copiilor si de aceea pe piata sunt foarte cautate de toata gama de cosnumatori. Deci, pe scurt, caracteristicile unui produs afumat natural sunt mirosul imbietor de fum si culoarea carnii care nu trebuie sa fie rosiatica”, spune Manuela Nicolae.

O afumare corecta se obtine intr-un focar plasat in afara incintei de afumare. Fumul generat in acest focar este colectat si transmis apoi printr-o teava in spatiul de afumat.

De asemenea, esenta lemnului folosita pentru afumare este foarte importanta. Aceasta da aroma alimentului afumat. De exemplu, lemnul de fag, o esenta tare, arde mai greu, asigurand un flux redus de fum pentru o perioada indelungata de timp. Obtinerea culorii dorite a produsului din carne depinde in mod direct de felul carnii, de tehnica de afumare folosita, precum si de durata acesteia.