Acasă Stirile zilei Justitia DNA il pune la punct pe Dorneanu. Din cauza CCR s-au clasat...

DNA il pune la punct pe Dorneanu. Din cauza CCR s-au clasat dosare cu prejudicii de 3,5 miliarde de euro, 10,3 milioane de dolari si 1,8 miliarde lei!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

DNA are o replica acida fata de comunicatul presedintelui CCR, Valer Dorneanu, care s-a aratat indignat ca procurorul-sef Crin Bologa a indraznit sa faca referire la deciziile CCR privind dezincriminarea unor infractiuni.

Intr-o replica politicoasa, dar taioasa, DNA aduce aminte ca din cauza CCR sunt „801 solutii de clasare dispuse in dosare cu prejudicii reclamate de 1.847.112.887 de lei, 3.558.434.206 de euro si 10.340.800 de dolari”. DNA ii mai sugereaza lui Dorneanu sa renunte la atacurile la persoana.

Comunicatul integral al DNA:

Avand in vedere ultimele aparitii publice ale unor judecatori, membri ai Curtii Constitutionale a Romaniei si comentariile acestora la adresa Directiei Nationale Anticoruptie si a procurorului sef al acestei Directii, Biroul de presa al Directiei Nationale Anticoruptie aduce la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

– procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, inclusiv procurorul sef al Directiei, nu au comentat, contestat sau calificat in vreun fel activitatea Curtii Constitutionale a Romaniei si deciziile acesteia.

– in aparitiile publice, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, la intrebarea unor jurnalisti, a identificat unele cauze care au dus la reducerea activitatii Directiei Nationale Anticoruptie, in ultimii ani. Printre aceste cauze, au fost enumerate neocuparea unor posturi de procurori cu functii de conducere si executie, plecarea unor procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, ca urmare a cresterii vechimii necesare numirii in functia de procuror al Directiei Nationale Anticoruptie de la 6 la 10 ani, scaderea numarului de sesizari din partea institutiilor statului sau a persoanelor fizice/juridice private, reducerea competentei materiale a Directiei etc.

In acelasi context, in cadrul unui interviu, cu precizarea, in mod expres, a faptului ca nu se ataca si ca se respecta deciziile Curtii Constitutionale, au fost identificate drept cauza a scaderii numarului de dosare trimise in judecata unele decizii ale Curtii Constitutionale a Romaniei, cum ar fi cea care a dus la dezincriminarea partiala a infractiunii de abuz in serviciu.

O dovada clara a respectarii si aplicarii deciziilor Curtii Constitutionale a Romaniei de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sunt si cele 801 solutii de clasare dispuse in dosare cu prejudicii reclamate de 1.847.112.887 de lei, 3.558.434.206 de euro si 10.340.800 de dolari.

Totodata, precizam ca Directia Nationala Anticoruptie, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, nu au folosit ca instrument al comunicarii publice atacurile la persoana si nu vor face acest lucru si asigura cetatenii ca lupta anticoruptie la nivel inalt va continua, in cadrul legal existent.

Presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, a afirmat miercuri, pentru Agerpres, ca Directia Nationala Anticoruptie trebuie sa aplice legea si deciziile Curtii Constitutionale, intrebandu-se, totodata, daca „misiunea” sefului DNA, Crin Bologa, este de a-si mobiliza procurorii sau de a comenta deciziile CCR.

Reactia lui Valer Dorneanu vine dupa ce Crin Bologa a afirmat recent ca dezincriminarea partiala a abuzului in serviciu, in urma unei decizii a CCR, a facut ca DNA sa dea solutii de clasare in aproape 800 de dosare cu prejudicii de sute de milioane de euro, cauze care ar fi ajuns la judecata.

„Desi apreciez calitatile profesionale, greutatea functiei, care cad pe umerii dumnealui, nu am inteles care este misiunea dansului. Misiunea dansului este sa-si mobilizeze procurorii ca sa-si exercite in bune conditiuni de performanta (…) activitatea, cum isi propune fiecare, sau alta misiune? Are o misiune de a califica activitatea Curtii Constitutionale? De a pune in discutie deciziile Curtii Constitutionale? De a le comenta si chiar de a contesta dispozitii legale?

Eu stiu ca deciziile noastre sunt obligatorii pentru toata lumea, chiar si pentru dumnealui. Eu stiu, de asemenea, ca aceasta institutie trebuie sa aplice legea si trebuie sa aplice si deciziile Curtii Constitutionale, dupa cum trebuie sa aplice si deciziile Inaltei Curti de Casatie, nu sa le comenteze. Cu privire la prejudiciu, (…) eu l-as intreba: cum o sa clasifice acele pagube care vizau infractiuni pentru care Inalta Curte a pronuntat achitarea? Unde o sa treaca acele mari prejudicii, ca e vorba de infractiuni foarte grave, la ce categorie?”, a declarat Dorneanu.

El a adaugat ca sunt autoritati care „au un obicei” de a redirectiona critici, opinii negative despre activitatea unei institutii catre Curtea Constitutionala, „care e mai lipsita de putere si de influenta”.

„Nu sunt foarte ingrijorat, pentru ca eu stiu despre corpul procurorilor ca reprezinta oameni profesionisti, de elita. (…) Am incredere in ei”, a spus Dorneanu.

Procurorul sef al DNA, Crin Bologa, a declarat recent intr-un interviu pentru PressHub ca majoritatea PSD-ALDE-UDMR a incercat sa modifice codurile penale „in detrimentul oamenilor cinstiti”.

„Nu s-a reusit modificarea drastica (a codurilor penale) in detrimentul persoanelor vatamate si a cetatenilor cinstiti a acestor coduri”, a spus Bologa, explicand cum a fost afectata activitatea DNA de atacurile politicienilor si ale inculpatilor.

„Intr-adevar in ultima perioada activitatea DNA a avut de suferit. A avut de suferit, cred eu, si din cauza atacurilor unor persoane cercetate sau condamnate in dosarele DNA, atacuri lansate atat impotriva Directiei, cat si impotriva procurorilor, in mod individual. Acest lucru a facut ca activitatea procurorilor sa nu mai fie facuta cu acelasi entuziasm ca si in anii precedenti, in momentul in care lupta anti-coruptie era sustinuta, cel putin declarativ, de toate institutiile statului”, a spus Crin Bologa.

„In ultimii ani, activitatea DNA a fost atacata si de persoanele cercetate, de cele mai multe ori pe nedrept, si, in plus, nici alte institutii n-au excelat in a sprijini lupta impotriva coruptiei, ceea ce a dus la descurajarea activitatii procurorilor”, a mai spus seful DNA.

Crin Bologa a spus apoi pe sleau ca majoritatea PSD din Parlament a actionat in interesul infractorilor.

„In anii trecuti au fost afectate legile justitiei, s-a incercat masacrarea Codului penal si a Codului de procedura penala. Nu s-a reusit modificarea drastica in detrimentul persoanelor vatamate si a cetatenilor cinstiti a acestor coduri, dar in schimb s-a reusit modificarea legilor justitiei, celor privind statutul procurorilor si judecatorilor”, a subliniat Bologa.

El a aratat apoi cum a afectat si CCR activitatea DNA.

“Dezincriminarea totala a tentativei de abuz in serviciu, impreuna cu toate celelalte date, au facut ca DNA sa dea solutii de clasare in aproape 800 de dosare cu prejudicii de sute de milioane de euro. Dosare care, daca CCR nu intervenea, ajungeau in judecata“, a declarat Bologa.