Din secretele gospodinelor! Cum se pune corect varza la murat pentru a evita inmuierea!

 

Cei mai multi dintre romani urmeaza traditia populara de a pune varza la murat in perioada dintre Sfantul Dumitru si Sfantul Andrei. De ce? Pentru ca se pare ca este momentul prielnic pentru a obtine cea mai gustoasa varza murata.

Inainte sa pui varza la murat, asigura-te ca aceasta este coapta si are foi subtiri. Pentru saramura trebuie sa pastrezi cu strictete proportia : la un litru de apa, adaugi o lingura cu varf de sare pentru muraturi (neiodata).

Iata cum se pune varza la murat in 10 pasi!

1. Pune pe fundul butoiului cateva crengute de marar uscat, o mana de boabe de porumb, 1-2 radacini potrivite de hrean si cateva bucati de gutuie. Bunica mea obisnuia sa adauge si sfecla rosie, daca voia sa obtina o varza rozalie…

2. Dupa ce ai eliminat primele foi de la fiecare varza, spal-o apoi scobeste-i cotorul. Umple fiecare loc scobit cu sare, apoi asaza varza rand pe rand in butoi, cu cotorul in sus, pentru a impiedica rasturnarea sarii. incearca sa o asezi in asa fel incat sa ocupi cat mai mult spatiu, de aceea este bine sa cumperi o varza potrivita, nu foarte mare ca volum.

Click pe aceeasi tema:  Reteta bunicii pentru socata! Vezi cum poti sa slabesti intr-o luna!

3. Dupa ce ai umplut butoiul de varza, deasupra ei inghesuie cateva crengute de marar uscat si putin hrean, apoi acopera-l cu un prosop sau un tifon, pentru a lasa sa respire si pentru a impiedica insectele sa se apropie.

4. Lasa varza sa stea in butoi 2 zile pana ce sarea din cotoare este absorbita!

5. Dupa scurgerea celor doua zile, trebuie sa pregatesti saramura. Aceasta se face foarte simplu, combinand sare de muraturi cu apa. Asa cum ti-am mentionat mai sus, proportia este cheia succesului. La un litru de apa se adauga o lingura cu varf de sare de muraturi neiodata.

6. Dupa ce adaugi sarea in apa, amesteca bine pana ce aceasta se topeste.

7. Toarna saramura in butoi pana in partea de sus a acestuia. Trebuie sa ai pregatit un gratar din lemn si o piatra de rau pe care le vei pune peste varza, asta pentru ca varza sa ramana cufundata tot timpul in saramura.

Click pe aceeasi tema:  Panica in Europa! Magazinele incep rationalizarea mancarii! Ce decizie a lua celebrul Jamie Oliver!

8. in urmatoarele 7 zile, trebuie sa pitrocesti varza zilnic. De asemenea un alt secret al verzei murate este pitrocirea corecta. Multi introduc un furtun in butoi si sufla… Este un procedeu complet gresit!

9. Pitrocirea corecta se face tot cu ajutorul unui furtun, insa nu sufland, ci tragand saramura intr-un alt recipient, apoi turnand-o inapoi in butoi. Procedeul se repeta de 3 ori. Acest gen de pitrocire ii va asigura conservarea perfecta!

10. in cea de-a doua saptamana, pitrocirea se face mai rar, de 3-4 ori.

Asadar, la sfarsitul celei de-a doua saptamani, se presupune ca poti pune varza la murat. Nu uita sa pui gratarul si piatra de rau peste varza, apoi inchide butoiul cu un capac.

Cand se lasa secul de Postul Craciunului, varza din butoiul pus de Sfantul Dumitru (sau imediat dupa) ar trebui sa fie deja acra, buna pentru a fi consumata!

Urmand proportiile indicate si modalitatea de preparare si pitrocire, te asigur ca vei avea o varza neinmuiata pana la Sfintele sarbatori pascale.

Sursa: Secretele









spre