In urma cu jumatate de secol autoritatile americane au clasificat o serie de documente cu privire la cel mai mediatizat asasinat din istorie. In prezent, peste 2.800 de documente in cazul asasinarii presedintelui Statelor Unite, John F. Kennedy, au iesit la iveala. In continuare, cateva sute de dosare raman secrete.
Autoritatile americane au dat publicitatii noi documente clasificate despre asasinarea lui Kennedy. Un astfel de document, trimis de CIA catre FBI, arata ca unui jurnalist de la ziarul britanic Cambridge Evening News i s-a spus, cu 25 de minute inainte de asasinare, sa sune la ambasada SUA pentru „niste stiri importante”, relateaza The Guardian.
Documentul a fost trimis directorului FBI de catre un director adjunct al CIA si este datat 26 noiembrie, la patru zile dupa asasinarea presedintelui american.
„Serviciul de securitate britanic (MI-5) a raportat ca la 18:05 GMT, pe 22 noiembrie, un telefon anonim a fost dat din Cambridge, Anglia, catre un jurnalist de la Cambridge News. Apelantul a spus doar ca jurnalistul ar trebui sa sune la ambasada americana din Londra pentru niste stiri importante si apoi a inchis. Dupa vestea decesului presedintelui, reporterul a informat politia din Cambridge despre apelul anonim iar politia a informat MI-5.
Detaliul important este ca apelul a fost facut, potrivit calculelor MI-5, cu aproximativ 25 de minute inainte ca presedintele sa fie ucis. Reporterul nu a mai primit astfel de apeluri, iar MI-5 arata ca el este cunoscut lor ca fiind in toate mintile si ca un om loial, fara antecedente”, se arata in mesajul CIA.
Pe 22 noiembrie 1963, JF Kennedy si sotia lui, Jacqueline, traversau cu limuzina centrul orasului Dallas impreuna cu guvernatorul statului Texas si partenera acestuia. Pe marginea strazilor multimea il aclama pe presedinte.
La 12:30 s-au auzit trei focuri de arma. Primul si-a ratat tinta si toata lumea a crezut ca sunetul a fost provocat de o petarda. Al doilea l-a nimerit pe presedinte in spate si a iesit prin gat, dupa care l-a lovit si pe guvernator. Urmatoarea lovitura a fost cea fatala, JF Kennedy a fost impuscat in cap.
Presedintele JF Kennedy a fost transportat de urgenta la spital, dar ranile au fost prea grave.
„Din Dallas, Texas, vestile oficiale sunt ca presedintele Kennedy a murit la ora 13.00, acum 38 de minute”, transmitea Walter Cronkite, prezentator CBS.
„Presedintele Statelor Unite este mort. Presedintele Kennedy a fost asasinat. Este oficial. Presedintele este mort”, anunta si Bill Hampton, redactor-stiri la Kbox Radio.
Lee Harvey Oswald, un simpatizant comunist, a fost arestat la scurt timp si pus sub acuzare pentru asasinarea lui JF Kennedy. O pusca cu luneta, presupusa arma a crimei a fost gasita asupra sa. Oswald a negat ca l-a ucis pe presedintele Statelor Unite, dar nu a putut fi judecat, deoarece a fost asasinat inainte de inceperea procesului.
Asasinarea lui John Kennedy pe 22 noiembrie 1963 a generat mai multe teorii ale conspiratiei decat oricare crima din istorie.
Desi comisia alcatuita in graba de succesorul liderului asasinat, Lyndon Johnson, a ajuns la concluzia ca Oswald a fost singurul tragator, exista voci care spun ca el ar fi fost ajutat de un asasin platit, de origine cubaneza. Acesta ar fi marturisit pe patul de spital, unui prieten, ca a fost implicat in asasinarea presedintelui american.
Cei doi ani si jumatate de mandat au fost extrem de tensionati pentru JF Kennedy. La mijlocul Razboiului Rece, el a infruntat maretia Uniunii Sovietice, in timpul crizei rachetelor din Cuba cu faimosul discurs din Berlin.
Ca presedinte, JFK a intregistrat mai multe premiere pentru acea vreme: primul presedinte nascut in secolul XX, singurul presedinte catolic si singurul laureat al unui premiu Pulitzer care a devenit presedinte.
Unul dintre cei mai vizionari scriitori americani contemporani, Don DeLillo, a lucrat trei ani la romanul Libra, din 1988, ce are ca subiect asasinarea lui JFK, o cufundare fictionala in viata lui Lee Harvey Oswald. in 1991, BBC a relizat un documentar pornind de la romanul lui DeLillo si intitulat „Don DeLillo: Cuvantul, Imaginea si Arma”.
„Cand Kennedy a fost impuscat, ceva s-a schimbat pentru totdeauna in America. Ceva a crapat, s-a deschis, un sentiment intamplator al experientei, o ambiguitate profunda. Am pierdut firul narativ”, spunea DeLillo in documentarul din 1991, arata Dig24.