Presedintele Traian Basescu participa joi la sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului de la ora 10,00, in sedinta comuna, pentru prezentarea cererii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. Vineri urmeaza sa fie in plen votul fina pentru suspendarea lui Traian Basescu!
Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au decis, cu larga majoritate, sa fie convocata o sesiune extraordinara a Legislativului, in zilele de 5 si 6 iulie, singurul punct pe ordinea de zi fiind suspendarea presedintelui Traian Basescu.
Potrivit cererii de suspendare, intocmita de USL, Traian Basescu a incercat mereu in ultimii trei ani sa anuleze regimul democratic romanesc si, prin incalcari repetate ale Constitutiei, sa indrepte regimul politic catre unul prezidential de conducere unipersonala, in care presedintele decide totul, prin uzurparea atributiilor celorlalte institutii fundamentale.
Documentul arata ca cel mai important lucru este faptul ca actiunile lui Traian Basescu „nu doar ca au fost in afara Constitutiei si au fost lipsite de legitimitate democratica, dar au si avut drept consecinta scaderea nivelului de trai al populatiei si aruncarea tarii intr-o criza economica profunda si prelungita”.
„Perseverenta dlui Basescu in a incalca Legea fundamentala, prin repetarea unor fapte abuzive si care afecteaza grav functionarea democratica a statului de drept, demonstreaza o atitudine iremediabila a acestuia, ceea ce ne indreptateste sa solicitam suspendarea lui din functie”, sustin initiatorii documentului, care apreciaza ca cetatenii trebuie sa aiba posibilitatea sa se pronunte prin referendum asupra continuarii sau nu a mandatului lui Traian Basescu.
Presedintele a fost informat miercuri seara privind declansarea procedurilor de suspendare de catre Parlament.
La a doua suspendare
Traian Basescu se confrunta pentru a doua oara cu un vot, in Parlament, de suspendare a sa din functie, dupa cel din 19 aprilie 2007. Decizia de atunci a Legislativului, luata cu 322 de voturi „pentru” si 108 „impotriva” din cei 430 de parlamentari prezenti, a condus pentru prima data in istoria post-decembrista la organizarea unui referendum prin care cetatenii cu drept de vot au fost chemati la urne sa se pronunte daca il mai doresc presedinte pe Traian Basescu.
In urma referendumului din 19 mai, 74,48% dintre participantii la vot, respectiv 6.059.315 de persoane, au votat impotriva demiterii lui Traian Basescu, iar 24,75%, adica 2.013.099 de persoane, au votat pentru demiterea acestuia.