Acasă Stirile zilei Stiinta Descoperirea care schimba tot ce stiam despre Marte! E prima oara cand...

Descoperirea care schimba tot ce stiam despre Marte! E prima oara cand avem o dovada stiintifica ca pe Marte curge apa

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Agentia aerospatiala americana, NASA, a anuntat ca are probe ce par a confirma prezenta apei in stare lichida in zilele noastre pe Marte, descoperire care revolutioneaza intelegerea Planetei Rosii.

Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucuresti, a declarat ca aceasta descoperire ar putea fi perceputa fara prea mare importanta, avand in vedere ca oamenii nu se afla pe planeta Marte, prin urmare, n-au nevoie de apa, insa „apa pe Marte acum inseamna apa mai multa in trecut si asta este important pentru viata, pentru aparitia vietii”.

„Tot asteptam sa gasim martieni, dar n-am gasit niciodata, insa, cu cat descoperim mai multe locuri unde a fost si este apa, e mai bine. Avem mai multe locuri in care sa cautam în continuare. Se stia de mult ca pe Marte exista apa, in stare solida, adica gheata, si urmele acelea – care au fost aratate si acum – s-au descoperit de multi ani, insa nu se stia ce curge acolo. Acum s-a descoperit ca e sare multa. Apa amestecata cu sare ingheata mai greu. (…) Sarea aia înseamna ca apa nu ingheata foarte repede si are timp sa se scurga. Pe Marte, fiind foarte frig chiar si ziua, ingheata repede. Noi am descoperit-o curgand. Deci exista cel putin in zonele alea”, a declarat Adrian Sonka pentru Mediafax.

Totodata, cercetatorul a precizat ca „e prima oara cand avem o dovada stiintifica ca ar putea curge apa acolo”, aceasta fiind noutatea anuntului facut de NASA.

„Interesant este ca nu se stie de unde vine apa asta. Fie vine din atmosfera, sarea aia s-o absoarba din atmosfera, fie vine din interior, apa care poate fi sub forma de lacuri sau rauri, în subteran e presiunea atmosferica mai mare”, a mai spus Sonka.

Am putea sa ne mutam pe Marte

Alexandru Mironov a declarat pentru Digi24 ca aceasta descoperire ar insemna un viitor pentru civilizatia Pamantului, care nu va mai avea loc pe Terra peste cateva sute de ani.

„Inseamna ca exista, peste 300-400 de ani, un viitor pentru civilizatia Pamantului. Omenirea exista de 200.000 de ani, omenirea sub forma Homo Sapiens. Nu mai incapem pe Pamant, e clar, suntem 7,4 miliarde. Ieri s-au luat la ONU niste decizii extraordinare. Elitele pamantului gandesc iesirea in cosmos si o gandesc foarte serios. Nu e SF ce va spun, ci stiinta”, a subliniat el.

NASA a anuntat, luni seara, intr-o conferinta de presa difuzata pe site-ul agentiei spatiale, ca fasiile de saruri hidratate pe care le-au descoperit pe versantii craterelor de pe Marte au fost „create de fluxuri de apa in stare lichida”.

Savantii americani sunt de parere ca acele fasii de sare hidratata – care au o culoare intunecata – ce apar pe scoarta planetei Marte sunt in mod direct asociate cu fluxurile de apa care curg in mod periodic pe planeta rosie.

Datele transmise de satelitii operati de NASA arata o serie de elemente de relief, care apar pe versantii martieni, ce sunt asociate cu depozitele de sare.

Exista numeroase implicatii ale existentei apei pe Marte, deoarece orice depozit de apa lichida duce la o crestere considerabila a posibilitatii ca microbii sa fie prezenti la suprafata acestei planete. In plus, pentru viitoarele echipaje de astronauti care ar ajunge pe Marte, identificarea proviziilor de apa, la mica adancime sub scoarta, i-ar ajuta sa traiasca pe planeta pe baza unor rezerve locale.

Oamenii de stiinta se intrebau de multa vreme daca apa ar putea sa existe in stare lichida pe scoarta lui Marte, in zilele noastre.

 

Aboneaza-te pe YOUTUBE
Articolul precedentFacebook DOWN! De ce a picat a doua oara in ultima saptamana in toata lumea!?
Articolul următorCe fructe si legume trebuie sa inlocuiesti daca vrei sa scapi de kilogramele in plus