Intre 40 si 70 la suta din cazurile de obezitate au o componenta genetica si, desi a fost legata traditional de partea de mijloc a corpului, o mare cantitate din genele acestei boli sunt legate de creier, care ne face sa simtim mai multa sau mai putina foame, sau sa renuntam la mancare, relateaza EFE.

„Obezitatea este in creier”, a subliniat dr. Ruth Loos, directoarea Programului privind metabolismul si genetica obezitatii al Institutului de Medicina Personalizata Charles R. Bronfman din New York, in cadrul Simpozionului International desfasurat la Madrid. Potrivit ei, un studiu actual se axeaza pe descoperirea de noi gene pentru a intelege mai bine biologia obezitatii, care este „cea care ne face sa devenim obezi”.

In opinia sa, potrivit informatiilor actuale nu este posibil sa se anticipeze in mod precis cine va suferi sau nu de obezitate. De fapt, se poate prezice intre 5 si 20 la suta din genetica asupra obezitatii, a spus experta. Potrivit dr. José María Ordovás, director al laboratorului de Nutritie si Geomatica de la Universitatea Tufts (SUA), obezitatea nu este o problema care raspunde unei gene unice — de fapt se cunosc circa 200 de gene asociate acestei patologii, scrie Agerpres.

Dr. Ordovás a explicat ca exista un mediu „obeso-genic” in care traim si la care suntem expusi (cand mancam, cand dormim mai putin decat normal, cand suntem supusi stresului..) iar cunoasterea acestui mediu este un fel de „calcai al lui Ahile”, care impiedica oarecum progresul cercetarilor.

Expertul in nutritie a subliniat ca „dialogul care exista intre gene si mediul inconjurator se modeleaza prin epigenetica”, cum este cazul bebelusilor expusi riscului de a deveni obezi prin alimentatia in exces a mamelor in timpul sarcinii. Ordovás s-a referit si relatia care exista intre obezitate si nivelul socio-economic si cel al educatiei, astfel incat persoane cu o mare prezenta a genei FTO (legata frecvent de aceasta patologie) nu ajung obeze datorita deprinderilor de viata sanatoase.

La randul sau, dr Antonio Vidal-Puch, de la Universitatea din Cambridge, a precizat ca problema obezitatii nu este excesul de grasime pe care il are o persoana, ci cantitatea acesteia prezenta in unele organe ca ficat, muschi sau creier, care ajung sa nu mai functioneze, patologie cunoscuta drept „sindromul metabolic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.