Americanii de la NASA au facut o descoperire istorica.  In cadrul unei misiuni NASA, denumita ,,SOFIA” (,,Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy”), a fost descoperit oxigen atomic in invelisul gazos al planetei rosii. Acesta este unul din semnele care aprinde speranta de viata pe Marte.

Oxigenul atomic de pe Marte a fost detectat pentru prima data in urma cu 40 de ani, in timpul misiunilor ,,Viking” si ,,Mariner”, insa de atunci nu au mai fost realizate astfel de descoperiri. Substanta ii va ajuta pe cercetatori sa afle modul in care planeta a evoluat in ultimele miliarde de ani.

,,Este extrem de dificil sa estimezi cantitatea de oxigen atomic de pe Marte”, sustine Pamela Marcum, cercetator NASA, scrie Mediafax.

SOFIA este un observator spatial construit pentru a detecta si analiza radiatiile infrarosii din spectrul electromagnetic. in cadrul misiunii demarate de cercetatorii americani, dispozitivul va fi folosit cu scopul de a studia compozitia stelelor, a nebuloaselor planetare si a atmosferelor planetelor, atat in interiorul cat si in exteriorul Sistemului Solar, potrivit Descopera.

In prezent, mai multe detectoare specializate se afla la altitudini cuprinse intre 11,3 si 13,7 km deasupra solului martian. Acestea au fost dispozitivele care au detectat oxigen atomic in mezosfera planetei. Datele obtinute in urma analizelor au fost publicate in revista ,,Astronomy and Astrophysics”.

Chiar daca oxigenul atomic nu se gaseste intr-o cantitate atat de insemnata precum oxigenul molecular, respirabil, acest lucru nu inseamna ca este mai putin important. El are un rol-cheie in cadrul mai multor procese, cum ar fi fluxul de energie si masa in interiorul si exteriorul atmosferei planetei Marte sau controlul temperaturii de pe aceasta planeta.

Nu in ultimul rand, prezenta oxigenului atomic influenteaza modul in care atmosfera planetei rosii se evapora in spatiul cosmic. Mai mult decat atat, studierea acestei substante prezente in atmosfera martiana le va permite cercetatorilor sa afle modul in care ea a inceput sa dispara in urma cu cateva miliarde de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.