Rusia vrea sa arate ca este o putere militara de temut. Moscova vrea sa arate ca este inca o putere nucleara. Rusia se pregateste sa testeze una dintre cele mai puternice arme ale sale, racheta balistica intercontinentala RS-28 Sarmat, care poate distruge un teritoriu cat al Frantei.

Cunoscuta si ca Satan 2, RS-28 Sarmat este conceputa astfel incat sa ramana invizibila pentru sistemele de detectare si sa se deplaseze cu o viteza atat de mare incat scuturile de aparare sa fie inutile, scrie presa rusa.

Potrivit „The National Interest“, noua racheta, la care se lucreaza de sapte ani, va fi dotata cu patru motoare RD-274, va cantari 100 de tone, va putea transporta o incarcatura de 10 tone, adica pana la 15 focoase termonucleare, si va avea o raza de actiune de cel putin 10.000 de kilometri, scrie Adevarul.

De asemenea, Sarmat va efectua zboruri suborbitale pana la punctul in care focoasele se desprind si sunt capabile sa loveasca tinte independente. Presa rusa scrie ca aceasta arma nucleara poate sterge de pe suprafata pamantului un teritoriu cat al Frantei, care are putin peste 643.000 de kilometri patrati.

Primele prototipuri ale noii rachete balistice intercontinentale au fost deja construite si urmeaza sa fie testate in vara. Daca va trece cu succes testele, RS-28 Sarmat va intra in dotarea armatei ruse pana in 2018.

Rachetele Sarmat vor inlocui rachetele balistice intercontinentale R-36M2 Voevoda (SS-18 Satan, conform terminologiei NATO), concepute in perioada Razboiului Rece si instalate la bazele aeriene de la Ujur, in Siberia Orientala, si Dombarovski, in apropiere de Muntii Ural.

Perfectionarea si dezvoltarea de noi arme nucleare continua in pofida Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), semnat de SUA si Uniunea Sovietica in 1987 si intrat in vigoare pe 1 iunie 1988. Acest tratat obliga ambele parti sa distruga toate rachetele balistice si de croaziera cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri.

Rusia se arata deranjata in special de planul NATO de instalare a unor elemente antibalistice americane in Romania si Polonia. Baza antiracheta de la Deveselu (judetul Olt) a devenit functionala pe 18 decembrie 2015, iar joi va avea loc inaugurarea scutului antiracheta Aegis Ashore de la Deveselu.

Moscova considera ca sistemele antibalistice instalate in Europa sunt indreptate impotriva sa, desi Alianta Nord-Atlantica a dat asigurari ca sunt vizate capacitatile balistice ale unor tari precum Iranul si Coreea de Nord.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.