Acasă Stirile zilei Stiinta DESCOPERIRE UIMITOARE in China: FOSILE ale unei reptile zburatoare asemanatoare celor din...

DESCOPERIRE UIMITOARE in China: FOSILE ale unei reptile zburatoare asemanatoare celor din productia AVATAR!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii au descoperit in China fosilele unei reptile zburatoare asemanatoare creaturilor zburatoare din productia „Avatar” in regia lui James Cameron, potrivit Reuters.

Iar cum creaturile zburatoare din „Avatar” se numeau Ikran, acest pterosaur izbitor de asemanator, ce a trait in urma cu 120 de milioane de ani, a primit denumirea de specie Ikrandraci avatar (dragon Ikran din Avatar).

Conform paleontologilor, Ikrandraci avatar avea o gusa foarte asemanatoare celei de pelican si se hranea probabil cu pesti mici pe care-i pescuia din lacuri de apa dulce, intr-un mod similar celui in care pescuiesc pelicanii. Acesti pterosauri din Cretacic aveau si o creasta osoasa neobisnuita, ca o lama, pe mandibula, exact precum creaturile din filmul lui James Cameron.

„Structura craniului acestui pterosaur este similara cu cea a Ikranului din ”Avatar”, a precizat unul dintre cercetatori, paleontologul Xiaolin Wang de la Institutul pentru Paleontologia Vertebratelor si Paleoantropologie din cadrul Academiei de Stiinte de la Beijing. „Desigur ca nimeni nu putea sa calareasca acesti pterosauri”, a mai adaugat el.

Un alt cercetator care a participat la descoperire, paleontologul brazilian Alexander Kellner, a continuat gluma:

„Asta ar mai lipsi… sa descoperim si niste umanoizi albastri din Cretacic”.

Conform examinarii fosilelor a doua exemplare de Ikrandraci avatar, descoperite in provincia chineza Liaoning, aceste animale zburatoare aveau o deschidere a aripilor de aproximativ 2,5 metri. Ele nu aveau o creasta deasupra craniului alungit, ci sub mandibula, o structura anatomica asemanatoare unui carlig care fixa gusa in care isi adunau prada. Acesti pterosauri aveau dintii relativ mici, adaptati pentru hrana constand in pesti mici, conform lui Keller.

Pterosaurii au fost primele vertebrate adaptate la zbor de pe Pamant, pasarile si liliecii aparand mult mai tarziu. Aceste animale au trait intr-o perioada cuprinsa intre acum 220 de milioane de ani si acum 65 de milioane de ani.

DESCOPERIRE UIMITOARE in China FOSILE a unei reptile zburoatoare asemanatoare celor din productia AVATAR!2

Sursa: agerpres.ro