Acasă Stirile zilei Descoperire majora in Romania! Locul din tara noastra care a fost locuit,...

Descoperire majora in Romania! Locul din tara noastra care a fost locuit, fara intrerupere, timp de mai bine de 5000 de ani!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Arheologii au descoperit de curand ca zona situata la marginea orasului Oradea a fost locuita, fara intrerupere, timp de mai bine de 5000 de ani.

Situl se intinde pe aproximativ 4 hectare si “ascundea” unelte folosite de oameni inca de acum 7.0000 de ani.

Arheolog: “Au fost descoperite peste 400 de complexe reprezentand urme ale unor locuinte, gropi menajere si gropi de provizii.”

Scrieri despre situl archeologic Salca Pepiniera, de la marginea orasului Oradea, au aparut abia in secolul al XIX-lea. Arheologii au descoperit acolo si urme ale unor asezari umane care dateaza din anul 4.800 inainte de Hristos.

Arheolog: “De exemplu, aici suntem in fata unei locuinte de la sfarsitul primei varste a fierului. Pe baza acestei gropi centrale ne dam seama ca ea arata ca o coliba avind un stalp central care sustinea intreg edificiul din partea superioara.”

Foarte multe dintre obiectele descoperite sunt din ceramica, dar au fost scoase din pamant si bucati de unelte din os ori din piatra. Acestea erau folosite de oamenii care populau zona acum 7 mii de ani.

Arheolog: “Aici am descoperit un cuptor de ars ceramica de perioada celtica, undeva in secolul II inainte de Hristos si se pot observa urmele gratarului precum si peretele median care sustinea greutatea acestui gratar.”

Arheologii spun ca zona a fost locuita mai bine de cinci mii de ani la rand pentru ca era usor de aparat si oferea acces la resurse precum lemn, teren arabil si apa.

Avand in vedere complexitatea sitului, locul a atras specialisti din toata tara.

Cristina Cordos, Muzeul de Istorie din Targoviste: “Investigam o suprafata destul de mare, in care am surprins foarte multe perioade diferite si evident munca este una imensa.”

Dupa ce se vor opri sapaturile, in zona va fi construit un complex rezidential, arata protv.