Acasă World Cercetatorii Rainer Weiss, Barry C. Barish si Kip S. Thorne au detectat...

Cercetatorii Rainer Weiss, Barry C. Barish si Kip S. Thorne au detectat undele gravitationale! Descoperirea le-a fost recompensata cu premiul Nobel pentru Fizica!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Cercetatorii Rainer Weiss, Barry C. Barish si Kip S. Thorne au castigat Premiul Nobel pentru Fizica pe 2017 pentru „contributia lor decisiva la realizarea detectorului LIGO si in observarea valurilor gravitationale”, a anuntat Comitetul Nobel, reunit marti, la sediul Institutului Karolinska din Stockholm.

Cei trei oameni de stiinta au fost premiati „pentru contributiile lor in dezvoltarea observatorului american LIGO ( (Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory) si pentru detectarea undelor gravitationale”, se precizeaza in comunicatul de presa al Comitetului Nobel.

Undele gravitationale au fost observate pentru prima data la 14 septembrie 2015. Aceste unde, a caror existenta a fost preconizata de Albert Einstein in urma cu un secol, au fost generate de coliziunea dintre doua gauri negre de masa medie. A fost nevoie de 1,3 miliarde de ani pentru ca undele provenite din aceasta coliziune sa ajunga la detectorul LIGO din SUA, propagandu-se prin spatiu-timp cu viteza luminii.

Semnalul detectat a fost extrem de slab, insa aceasta observatie a anuntat zorii unei noi ere a astrofizicii. Undele gravitationale reprezinta o modalitate complet noua de a observa si analiza unele dintre cele mai violente evenimente din Univers si de a ne testa propriile limite de intelegere a lumii inconjuratoare, conform Comitetului Nobel.

Premiul Nobel pentru Fizica este al doilea anuntat din seria distinctiilor care sunt comunicate in fiecare an. Miercuri, 4 octombrie, va fi anuntat Premiul Nobel pentru Chimie.

Fundatia Nobel a anuntat saptamana trecuta ca recompensa financiara pe care o vor primi laureatii de anul acesta va fi cu un milion de coroane suedeze mai mare fata de suma de anul trecut. Astfel, fiecare premiu Nobel din 2017 va fi insotit de un cec de 9 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Potrivit traditiei, premiile Nobel vor fi inmanate ca in fiecare an in timpul unui banchet oficial ce va avea loc pe 10 decembrie, data la care se comemoreaza moartea lui Alfred Nobel.