Un proiect amplu ce prevede folosirea tehnicilor moderne, non-invazive, in arheologie, va scoate la lumina ceea ce nu se vede cu ochiul liber la Sarmizegetusa, rezultatele obtinute urmand sa fie prezentate in localitatea hunedoreana Sarmizegetusa.

Proiectul a fost prezentat luni la Deva, fiind dezvoltat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica INOE 2000 in parteneriat cu Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane (MCDR) Deva, Muzeul National de Istorie a Romaniei si o firma privata de formare profesionala, scopul final fiind acela de a pune in valoare cercetarile stiintifice efectuate in fosta capitala a Daciei Romane.

„Metodele de cercetare in arheologie si restaurare sunt din ce in ce mai moderne. Sunt metode geofizice de investigatie pe spatii foarte mari, fara sa fie afectate de vegetatie sau teren. Sunt metode bazate pe fascicule laser care pot da informatii despre obiecte si despre pozitionarea lor. Cu ajutorul metodelor optoelectrice vom putea vedea ceea ce nu observam intotdeauna cu ochiul liber”, a declarat luni Roxana Radvan, coordonator al proiectului din partea INOE 2000.

Rezultatele cercetarilor vor fi prezentate specialistilor in arheologie din mai multe tari in cadrul unui forum de discutii ce va fi deschis in mediul online, dar si direct, cu ocazia Targului de Arheologie ce va fi organizat in luna august 2015 la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Publicul larg va putea vedea munca arheologilor la fata locului, dar si pe mai multe calculatoare ce vor exista intr-un Centru Cibernetic ce urmeaza sa fie deschis in Muzeul „Daicoviciu” din localitatea Sarmizegetusa, informatia pentru pasionatii de istorie urmand sa ia o forma accesibila si atractiva.

Sursa: antena3.ro

 

Citeste caplimpede

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.