Oamenii de stiinta au descoperit o modalitate de a prezice dezvoltarea cancerului cu mai bine de un deceniu inainte ca boala sa apara, inainte ca aceasta sa faca ravagii in organism.

Cercetatorii de la universitatile Harvard si Northwestern au descoperit modificari mici, dar semnificative care au loc in organism, care semnaleaza dezvoltarea cancerului. Acestea apar cu 13 ani inainte de orice semn propriu-zis de cancer, noteaza bzi.

Acestea au legatura cu uzura telomerilor – segmente de ADN situate la extremitatea cromozomilor, al caror rol este acela de a proteja cromozomii impotriva degradarii.

Odata cu inaintarea in varsta, o data cu fiecare divizare a celulelor, telomerii nostri se scurteaza. Dar pentru cei care pot dezvolta cancer, acesti telomeri sunt mult mai scurti decat ar trebui sa fie, indicand o uzura mai mare decat ar fi normal raportata la varsta persoanei.

Cercetatorii au descoperit ca, in 100% din cazuri, cei care au dezvoltat cancer au avut telomerii semnificativ mai scurti decat ar fi trebuit sa fie. Acesti telomeri continua sa scada in timp, pana la aproximativ 4 ani inainte de dezvoltarea cancerului, cand se opresc brusc din scadere.

„Intelegerea acestui model poate insemna ca aceasta poate fi un biomarker de predictie pentru cancerul”, a declarat dr. Lifang Hou, autorul principal al studiului, profesor la Universitatea Northwestern Feinberg School of Medicine.

Acest studiu arata ca lungimea telomerilor poate prezice dezvoltarea cancerului, dar stiind ca ar putea fi cancer in viitorul tau nu inseamna ca vei fi capabil sa-l impiedici.

Lungimea telomerilor nu poate prezice tipul de cancer care te-ar putea lovi, astfel incat ai putea face totul pentru a bloca un eventual cancer de prostata, cand in tine sta ascuns, de fapt, un cancer de piele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.