Un martor a declarat marti la inalta Curte de Casatie si Justitie ca Remus Truica si Calin Popescu-Tariceanu au participat in Israel la o petrecere organizata cu ocazia zilei de nastere a omului de afaceri Tal Silberstein, cel care a fost trimis in judecata in dosarul „Ferma Baneasa”.

Cristian Relu Aparaschivei, fost colaborator si sofer al lui Remus Truica, a fost audiat marti in calitate de martor la Instanta suprema, in dosarul in care presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, este judecat pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.

Aparaschivei a declarat in sala de judecata ca nu stie daca Tariceanu a fost implicat in dosarul retrocedarilor privind Ferma Baneasa, insa a confirmat ca exista o relatie de afaceri si de prietenie intre Tariceanu si oamenii de afaceri israelieni implicati in acel dosar de retrocedari.

„Ei aveau tot felul de intalniri de afaceri, dar eu nu i-am vazut. Truica imi spunea de regula ca se intalnea cu Tariceanu sau il duceam chiar eu acolo, dar eu nu am participat la astfel de intalniri. I-am vazut pe Remus Truica, Calin Popescu-Tariceanu si Tal Silberstein la serbarea zilei lui Tal Silberstein in Israel, unde am participat si eu. Evenimentul a fost destul de scurt, doar 2 zile. Nu am auzit de la Remus Truica ca in retrocedarile de terenuri sa fie implicat Tariceanu”, a spus Aparaschivei.

Acesta a adaugat ca oamenii de afaceri israelieni au insistat ca documentele de vanzare-cumparare pentru terenurile revendicate de printul Paul sa fie intocmite la cabinetul de notar al sotiei lui Tariceanu.

Audierea lui Aparaschivei a avut loc in contextul in care acesta a facut un denunt la DNA in dosarul Fermei Baneasa, in care sunt judecati printre altii Remus Truica si oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein (fost consultant politic al lui Tariceanu), Benyamin Steinmetz si Moshe Agavi.

Tot la acest termen al procesului, instanta a audiat-o in calitate de martor si pe Ioana Valmar, fosta sotie a lui Tariceanu.

Ioana Valmar a reluat declaratia data in calitate de martor la DNA in dosarul retrocedarii Fermei Baneasa.

„Am fost contactata in calitate de notar in anul 2008, pentru autentificarea unui contract de vanzare — cumparare pentru un teren. Aceasta autentificare nu a avut loc. La DNA am relatat care au fost discutiile cu partile implicate, care era valoarea acelui teren pe grila notarilor. Reprezentantii cumparatorilor mi-au cerut sa evaluez terenul la o valoare mult mai mica, taxele urmand a fi mult mai mici. Am mentionat procurorului daca sotul meu stia despre ce solicitau cumparatorii. I-am adus la cunostinta sotului meu si i-am spus ca nu am fost de acord, iar el mi-a spus ca am procedat corect. Mi-a zis sa aplic legea. Am fost intrebata daca cunosc mai multe persoane: Dan Andronic, Tal Silberstein si Marius Marcovici. Am raspuns afirmativ. Ce relatie erau intre fostul meu sot si respectivele persoane. Am spus ca au lucrat in campania din 2008. in ce il priveste pe Dan Andronic, am spus ca am avut o relatie de prietenie de familie”, a declarat Ioana Valmar.

Ioana Valmar a adaugat ca il cunoaste pe israelianul Shimon Shevez, dupa ce au stat la aceeasi masa la nunta lui Dan Andronic.

Calin Popescu-Tariceanu a fost trimis in judecata de DNA pe 7 iulie 2016 pentru marturie mincinoasa si favorizarea infractorului. in acelasi dosar, Dorin Marian, fost sef al Cancelariei cand premier era Tariceanu, este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, dupa ce ar fi dat o declaratie neadevarata atunci cand a fost audiat ca martor in dosarul „Ferma Baneasa”.

Conform DNA, in cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegala a unei suprafete din Padurea Snagov si a Fermei Baneasa, Tariceanu a facut, sub juramant, la data de 15 aprilie 2016, declaratii necorespunzatoare adevarului cu privire la aspecte esentiale ale cauzei asupra carora a fost intrebat si nu a spus tot ce stie in legatura cu imprejurari esentiale, urmarind prin aceasta impiedicarea/ingreunarea tragerii la raspundere penala a inculpatilor cercetati in dosarul trimis in judecata.

Procurorii spun ca Tariceanu a sustinut in mod nereal ca nu a avut cunostinta despre retrocedarea catre Paul Philippe Al Romaniei a unor suprafete de teren in Baneasa (fosta ferma regala) si Snagov (trunchiul de padure Fundul Sacului), despre implicarea inculpatilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi si a altor persoane in procedurile de retrocedare si nici despre actele de vanzare-cumparare vizand aceste bunuri.

Calin Popescu-Tariceanu este acuzat ca a mai facut declaratii necorespunzatoare adevarului si nu a spus tot ce stie in legatura cu relatia avuta cu inculpatii Tal Silberstein, Dan Catalin Andronic si Remus Truica, cu intalnirile si discutiile purtate cu acesta din urma referitor la taxele notariale privind tranzactionarea imobilelor mentionate si modalitatea de dobandire si valorificare a bunurilor revendicate.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.