Grupul austriac OMV, proprietarul Petrom, a dat Romania in judecata la Curtea Internationala de Arbitraj reclamand ca statul roman nu a respectat prevederile din contractul de privatizare legate de plata daunelor de mediu.Mai concret, OMV se plange ca o parte din cheltuielile legate de poluarea istorica si de dezafectarea sondelor nu au fost platite de autoritatile romane precum s-a convenit. Procesul a fost deschis in data de 7 martie, conform economica.net.

„In aprilie 2016, OMV a notificat statul roman cu privire la o serie creante neplatite de partea romana in legatura cu anumite obligatii de dezafectare a unor sonde si de refacere a mediului, in valoare cumulata de aproximativ 34 milioane de euro. incepand cu data trimiterii acestei notificari, elaborata in baza clauzelor acordului de privatizare, OMV si statul roman au avut la dispozitie 180 de zile pentru a rezolva in mod amiabil neintelegerea. Acest termen a expirat in 19 octombrie 2016, iar pe 7 martie 2017 OMV a initiat procedurile de arbitraj impotriva statului roman, in concordanta cu regulamentele Camerei Internationale de Comert de la Paris”, se precizeaza intr-un raport OMV.

OMV doreste sa recupereze de la statul roman 542 de milioane de euro pentru cheltuielile facute privind daunele de mediu.

Petrom a ajuns in portofoliul OMV prin privatizare de catre statul roman in 2004, Romania incasand 670 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de actiuni a companiei petroliere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.