Cap Limpede

Stirile zilei

Decizie soc luata de medicii de familie! Nu vor elibera retete compensate si bilete de trimitere

Medicii de familie nu vor elibera retete compensate si nici bilete de trimitere vineri si luni, au declarat reprezentantii Societatii Nationale a Medicilor de Familie si cei ai Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Medicii au decis insa sa consulte vineri gratuit pacientii. „De zece ani suntem in situatia de a semna ilegal contracte retroactive, un contract aditional se semneaza in perioada in care inca este in vigoare contractul vechi. Va anunt ca astazi este 1 aprilie si contractul vechi nu mai este valabil. Dorim sa intram in normalitate si legalitate. (…) Aceasta decizie a noastra (n.r. — proteste) — o parte dintre noi o vor mentine, altii s-au speriat ca au fost luati la telefoane om cu om. Aceasta atentionare, acest avertisment doreste sa spuna ca este nevoie de modificari legislative importante pentru contractul care urmeaza sa fie semnat peste mai putin de trei luni. (…) Nu am zis niciodata ca nu vom semna actele aditionale, dar dorim sa le semnam legal — la timp”, a precizat, vineri, intr-o conferinta de presa, presedintele SNMF, Rodica Tanasescu.

Potrivit acesteia, pacientii sustin protestul medicilor de familie.

La randul sau, presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihaila, a aratat ca prin aceasta forma de protest medicii doresc sa se faca auziti, scrie Agerpres.

„Prin aceasta forma de protest ne dorim sa fim auziti, sa se stie ca existam si ca aceasta este doar prima forma si una dintre forme. (…) Urgenta majora ajunge la spital, daca este un acut ajunge la noi, avem aparate de urgenta, rezolvam, cele mai multe medicamente pentru afectiunile acute oricum nu sunt compensate. Pentru urgentele febrile nu este nimic compensat. (…) Este un episod, va urma un nou episod in care vor fi implicati si pacientii”, a declarat vineri Doina Mihaila.

Cele doua organizatii au lansat vineri si un document de pozitie cu titlul „Medicina de familie nu este o prioritate la stabilirea bugetului si politicilor economice ale Romaniei, fara cabinetele noastre sistemul medical se prabuseste”, care va fi trimis catre toate institutiile de decizie din sanatate, dar si catre Presedintie.

„Bugetul total al Sanatatii in 2016 este de 4,2% din PIB, dar din aceste procente doar 0,86% din PIB reprezinta contributia statului. Restul de 3,34% din PIB reprezinta contributiile asiguratilor in fondul de asigurari de sanatate. Cu alte cuvinte, statul decide sa ofere servicii gratuite tuturor cetatenilor, insa se bazeaza pentru acoperirea acestor cheltuieli aproape exclusiv pe contributia cetatenilor si angajatorilor care platesc asigurarile de sanatate catre FNUASS”, se arata in document.

Potrivit sursei citate, medicinei de familie ii este destinat 6% din bugetul FNUASS, care insa in acest an va ajunge la 5,75%.

SNMF si FNPMF au recomandat publicarea pe pagina CNAS trimestrial a numarului de puncte per capita si per serviciu realizate de cabinetele de familie pe judete.

„Am propus ca recomandare asumarea cresterii procentului alocat din fondul FNUASS la 12% pentru asistenta medicala primara. Este absolut realist ceea ce cerem. Este o cifra europeana. Procentul nu inseamna fond, inseamna procent”, a spus Rodica Tanasescu.

Astfel, medicii indica drept surse de finantare taxa pe viciu, bugetul pentru cheltuieli administrative al CNAS care ar putea fi redus, redistribuirea fondurilor din alte sectoare, ministere catre bugetul Sanatatii.

Click pentru a comenta

Trebuie sa fii conectat pentru a comenta Conectare

Lasa un raspuns

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-85522").on("click", function(){ $(".com-click-id-85522").show(); $(".disqus-thread-85522").show(); $(".com-but-85522").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});