De ce unele persoane fac cancer si altele nu! Concluziile medicilor te vor pune pe ganduri!

Doua studii prezentate recent atentioneaza asupra unor cauze putin stiute ale cancerului. O cercetare facuta in Marea Britanie, la Universitatea Reading, arata ca produsele de ingrjire ar putea fi implicate in aparitia cancerului de san la femei, iar o alta, facuta in Suedia, a descoperit o legatura directa intre consumul de carne procesata, cum ar fi sunca sau carnatii, si dezvoltarea cancerului pancreatic.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Reading (Marea Britanie) spun ca au descoperit o substanta chimica folosita in produsele de ingrijire zilnica in tumorile a 40 de pacienti care sufera de cancer. Parabenii au fost identificati in mostrele de tesut luate de la 40 de femei carora li s-au facut masectomie (inlaturare chirurgiala a sanului) intre anii 2005 si 2008.

Parabenii au proprietati estrogenice, care joaca un rol important in raspandirea cancerului la san. Ei se gasesc si in produse de machiaj, in lotiunile de bronzat si in paste de dinti, dar si in carnea procesata.

Pentru studiul amintit, oamenii de stiinta au colectat 160 de mostre, cate patru de la fiecare femeie inclusa in studiu. Cercetatorii au descoperit ca 99% dintre mostre contineau cel putin un paraben si 60% cate cinci tipuri. Acesti parabeni sunt, de fapt, E-uri.

Produsele de ingrijire care le contin rezista pentru perioade lungi de timp, si cinci ani, pe cand cele fara parabeni au termen de valabilitate redus si trebuie tinute in conditii speciale, arata doctorulzilei.

Parabeni in produse naturale

„Parabenii sunt de mult timp banuiti ca ar fi implicati in diverse forme de cancer, dar pana acum observatia nu a fost dovedita clar”, comenteaza medicul dermatolog Mihaela Leventer, de la Clinica Dermastyle din Bucuresti. Ea atentioneaza asupra faptului ca inclusiv produsele naturiste contin parabeni.

Click pe aceeasi tema:  Medicamentul revolutionar care trateaza cu succes 80% din cazurile de leucemie!

„Sunt anumite creme, rujuri, produse de machiaj fara parabeni, insa sunt putine si mai scumpe. Se recomanda in general pentru cei care au tenul sensibil”, adauga medicul MIhaela Leventer.

Coordonatorul studiului amintit, dr. Philippa Darbre, a spus: “Faptul ca parabenii au fost descoperiti in majoritatea mostrelor nu inseamna neaparat ca cele 40 de femei au facut cancer la san din cauza lor, insa faptul ca parabenii au fost identificati in atat de multe mostre impune cercetari suplimentare”.

Carnatii, o cauza pentru cea mai agresiva forma de cancer

La randul lor, cercetatorii din Suedia au descoperit ca exista o legatura directa intre consumul de carne procesata, cum ar fi sunca sau carnatii, si dezvoltarea cancerului pancreatic. Mai exact, daca mancati zilnic 50 de grame de carne procesata, riscul de a face cancer pancreatic creste cu aproape 20%.

„Este cunoscut faptul ca riscul de a face cancer creste in urma consumului unor cantitati zilnice de carne procesata. Studiul nostru dovedeste ca, in special, este crescut riscul de cancer de pancreas”, a declarat pentru BBC Susanna Larsson, cea care a coordonat cercetarea care a analizat informatiile colectate de la 6.643 de pacienti suferind de aceasta boala.
sanse mici de supravietuire

Din studiu mai reiese si faptul ca, daca este dublat consumul zilnic de carne procesata, de la 50 de grame la 100 de grame, riscul de a dezvolta boala ajunge la aproape 40 %. Boala este agresiva si neiertatoare.

Click pe aceeasi tema:  Boala necrutatoare a fiicei lui Marius Teicu! Vezi care sunt simptomele bolii sangelui alb!

“in cazul cancerului pancreatic, sansele de supravietuire sunt destul de reduse. Diagnosticarea precoce si prevenirea sunt foarte importante in cazul acestei boli”, a mai declarat coordonatoarea studiului mentionat.

RISCURI MARI

Factorii care pot genera boala

Medicii nu au reusit sa explice clar de ce unele persoane fac cancer, altele, nu, insa cercetarile au identificat factorii de risc.

1. Varsta: cele mai multe cazuri apar dupa 65 de ani
2. Fumatul: creste riscul de cancer pulmonar, de rinichi, de stomac, de pancreas
3. Razele soarelui: radiatiile ultraviolete care vin de la soare ori de la aparate de bronzat
4. Radiatiile ionizante: gaze radioactive de la centrale nucleare, de la radiografii
5. Unele virusuri si bacterii: infectia cu HPV cauzeaza cancer de col, iar helicobacter pylori poate cauza cancer la stomac
6. Anumiti hormoni: esteogenii, recomandati la menopauza
7. Risc genetic: cancerul de piele, cel de san, ovare, prostata, colon se mostenesc mai des
8. Alcoolul: mai mult de doua pahare pe zi cresc riscul de cancer de ficat, laringe, san
9. Dieta: o dieta bogata in grasimi creste riscul de cancer de uter, colon, prostata
10. Lipsa activitatii fizice si obezitatea favorizeaza cancerul de san, de colon, de uter, de rinichi.

spre