Bunicii nostri consumau frecvent supa de oase. Acestia foloseau intregul animal pentru gatit: piele, oase, maduva, cartilagii. Oamenii moderni ignora oasele si cartilagiile in favoarea carnii musculare care este mai putin nutritiva. Iata de ce e buna supa de oase si cum se prepara.
Supa de oase este una dintre cele mai bogate surse de nutrienti: o mare varietate de minerale, intr-o forma usor de absorbit (foarte multi oameni sufera de dezechilibre minerale si carente din cauza alimentatiei preponderent industriale si a degradarii solului). Aceasta mai contine colagen si alti agenti antiimbatranire, nutrienti care ajuta articulatiile, pielea, parul si intregul organism.
Unii cercetatori afirma ca proteinele din colagen compenseaza efectele cancerigene ale carnii musculare.
Supa de oase este recunoscuta pentru rolul ei de a vindeca mucoasa intestinala. Se stie ca alimentatia moderna este inflamatorie si ca multi oameni au probleme intestinale. Este buna si pentru cei care au intoleranta la gluten (boala celiaca) sau care consuma mult gluten.
Sunt in curs cercetari privind rolul supei de oase in tratarea bolilor autoimune. Se stie ca cele mai multe boli autoimune incep cu problemele din intestin, iar permeabilitatea acestuia este una dintre cele mai frecvente atacuri autoimune din corp, fiindca exista pierderi de substante straine din intestin in fluxul sangvin.
in plus, supa de oase este buna si pentru sistemul imunitar, pentru buna functionare a creierului si a memoriei, impotriva stresului, impotriva frigului. Ajuta chiar si la reducerea celulitei, arata doctorulzilei.
Reintinereste tenul
Julia March, experta in lifestyle si frumusete, printre ai carei clienti se numara celebritati de la Hollywood, recomanda consumul supei de oase pentru a combate lipsa de fermitate si roseata tenului, informeaza dailymail.co.uk.
„Clientii mei au un ten mai putin inflamat, mai luminos si mai tonifiat dupa ce beau supa de oase. Aceasta repara, confera fermitate, intinereste si vindeca tenul”, a spus Julia March, care recomanda un consum de pana la trei cani de supa pe zi pentru imbunatatirea aspectului tenului.
Supa este preparata prin fierberea la foc mic a oaselor in apa, cu un strop de otet, care absoarbe substantele minerale, timp de cateva ore. in supa se pot adauga, de asemenea, legume si verdeturi.
Cum se consuma
Poti bea zilnic o ceasca de supa de oase sau sa o folosesti ca baza pentru anumite feluri de mancare sau pentru asezonarea legumelor.
Dupa ce ai pregatit-o (din oase special cumparate sau din oasele care-ti raman la masa si care dau un gust bun supei), o poti conserva la rece sau o poti congela timp de 6 luni, in borcane sau cutii ermetice. O poti pune in tava de cuburi de gheata si cand ai nevoie, poti adauga unul sau doua cuburi in mancare.
Supa de oase se poate face din oase de vita, de oaie, de pasare, fie amestecate, fie doar dintr-un singur tip. De la pasare se pot folosi capul si ghearele care au mult colagen.
Vita cu pasare
Ingrediente: 1,300-1,500 kg os de vita, cartilagii, oase de pui sau de curcan. Mai poti folosi cozi de vita, gheare de pui; 1-2 linguri de otet de mere (ajuta la extragerea mineralelor din oase), 4-5 linguri de apa, 4 tulpini de telina sau o radacina, 4 morcovi necuratati de coaja, 3 cepe necuratate, patrunjel, usturoi, sare de mare, piper boabe.
Preparare: pune toate oasele intr-o oala mare. Adauga apa si otetul, pana le acoperi complet. Lasa oala deoparte pentru ca otetul sa actioneze asupra oaselor. Apoi, adauga morcovii, ceapa, si telina, iar dupa ce da in fiert, micsoreaza focul. Acum poti aduna si spuma. Trebuie lasata pe foc foarte mic 12 ore. Cu cat fierbe mai mult, cu atat se extrag mai bine toti nutrientii si colagenul. Daca e nevoie se mai adauga apa, cat sa acopere oasele. Cand mai sunt doar 30 de minute de fiert, adauga patrunjelul, usturoiul, un varf de sare si cateva boabe de pieper. Dupa ce a fiert, se lasa sa se raceasca, apoi se strecoara ca sa ramana doar zeama. Adauga sare daca mai trebuie.