Acasă Utile De ce sunt bune lactatele de capra!? Nu o sa le mai...

De ce sunt bune lactatele de capra!? Nu o sa le mai ocolesti dupa ce citesti asta

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

De ceva vreme, pe rafturilor magazinelor isi tot fac aparitia sortimente de lapte, iaurt si branzeturi de capra. Romanesti sau frantuzesti, ele nu sunt de ocolit, mai ales daca vreti sa va mentineti silueta sau vreti sa slabiti.

In ciuda vocilor care contesta consumul de lapte, majoritatea medicilor includ lactatele in orice dieta echilibrata. E adevarat, cele grase trebuie consumate in cantitati mici si nu in combinatie cu alte surse de proteine animale, scrie oanacuzino.

in acest context, laptele, iaurtul si branza de capra sunt alegeri inspirate, mai ales daca au un continut scazut de grasime. Compozitia laptelui de capra seamana cu cea a laptelui de vaca: are proteine (cazeina, proteine solubile si enzime), vitamine, minerale si nu in ultimul rand grasimi.

In privinta proteinelor, care trebuie sa reprezinte 15-20 la suta dintr-un regim alimentar echilibrat sau 0, 8 grame pe kilogram corp, specialistii sunt foarte fermi: acestea nu trebuie sa lipseasca pentru ca au multiple roluri printre care cel de mentinere a musculaturii, sistemului imunitar, colagenului si a altor componente in stare optima de functionare. Iar lactatele de capra le furnizeaza la pachet cu calciul, un alt element esential pentru functionarea organismului.

Prezenta calciului in dieta asigura sanatatea oaselor in primul rand. Dar o alta calitate importanta a calciului este ca ne ajuta sa ne mentinem greutatea optima dar sa si slabim.

Cat priveste grasimea din lactatele de capra, s-a constatat ca moleculele acesteia sunt mai mici decat ale celei din lactatele de vaca. si acizii grasi au un lant mai scurt, iar aceste doua conditii fac ca lactatele de capra sa fie mai usor de digerat de organism. Totusi, daca exista intoleranta la lactoza, laptele de capra poate da aceleasi tulburari precum cel de vaca.

Pe de alta parte, lactatele de capra sunt un bun aliat al sistemului imunitar datorita cantitatii mari de oligozaharide, elemente care contribuie la formarea bacteriilor intestinale bune, cele ce protejeaza organismul impotriva infectiilor.

Laptele de capra este bogat in vitamine din grupul B, care asigura functionarea sistemului nervos, muscular si acuitatea vederii. in plus, mentin aspectul sanatos al pielii, unghiilor si parului. insa laptele de capra nu este la fel de bogat in acid folic precum cel de vaca.

Laptele de capra contine mult magneziu, remediu excelent pentru oboseala, dar si zinc. Persoanele ovolactovegetariene isi pot lua necesarul de zinc din lactatele de capra.

Iaurtul de capra poate fi baza unui dressing gustos pentru salate, alaturi de mustar, piper, ardei iute si marar. Iar branzeturile de capra pot fi combinate cu salate pentru un pranz sau o cina light. Atentie insa la cantitate pentru ca unele sortimente au peste 40 la suta grasime. Le puteti consuma alaturi de fructe sau miere, daca va doriti sa experimentati combinatii frantuzesti rafinate.