Acasă Stirile zilei Stiinta De ce isi amintesc oamenii dupa trezirea din COMA ceva ce nu...

De ce isi amintesc oamenii dupa trezirea din COMA ceva ce nu a existat? Care este MISTERUL „AMINTIRII”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Oamenii descriu de multe ori amintiri dupa trezirea din coma, dar cine poate stii despre ceea ce experimenteaza pacientii cu adevarat si despre cat de constienti sunt in acel timp?

Pentru a intelege aceste aspecte, potrivit doctorului Alex Proekt, profesor asistent de anesteziologie la Weill Cornell Medical College din New York, mai intai trebuie sa stim ce inseamna sa fii inconstient, relateaza Business Insider.

Ce inseamna sa intri in coma

Dupa ce o persoana sufera o trauma neurologica grava, medicii nu pot irosi deloc timpul. Creierul se umfla in semn de reactie la rana, extinzandu-se uneori spre craniu sau blocand circulatia oxigenului in anumite zone, ceea ce poate cauza o trauma craniana sau chiar moartea.

In unele cazuri, singura reactie este pasul drastic de a intra intr-o coma indusa. Incetarea sau limitarea activitatii cerebrale prin inducerea unei come reduce fluxul sangvin si rata metabolica a creierului, ceea ce ajuta la reducerea umflaturii. Acest lucru ii permite creierului sa se odihneasca si ii ofera timp pentru a se recupera.

In ciuda numelui comun, o coma indusa difera in mod radical de coma „traditionala” cauzata de trauma, potrivit lui Proekt. Aducerea cuiva in coma in mod intentionat poate fi comparata cu plasarea sub anestezie: persoana devine inconstienta, dar – si acest lucru este de o importanta cruciala – medicii stiu cum sa o trezeasca.

Procesul de trezire din coma este complicat si presupune o calatorie a mintii printr-o serie de stari diferite.

Ce inseamna trezirea din coma

Starea de inconstienta si cea de trezie nu sunt clar delimitate. Asa cum somnul obisnuit are etape multiple,exista diferite stari ale creierului pe care mintea le inregistreaza in timp ce este inconstienta si stari diferite in care creierul intra in timp ce se trezeste.

Intr-o coma reala, non-indusa, nu exista dovezi de cicluri circadiene fluctuante sau activitate cerebrala in schimbare, conform lui Proekt. In acest caz, e destul de putin probabil ca cineva sa isi aminteasca ceva sau chiar sa viseze – desi daca persoana se trezeste, ceea ce nu e garantat, ar putea intra de-a lungul acestui proces in stari mentale care ii permit sa viseze.

Pentru ca nu sunt cunoscute cu exactitate etapele prin care mintea trece pe masura ce persoana iese din coma reala, aceasta poate parea ca se afla in continuare in coma, cand de fapt ea se trezeste, iar la un moment dat poate deveni chiar partial constienta de imprejurimi.

Cand un medic plaseaza pacientul in coma indusa, incearca in acelasi timp sa creeze o stare mentala care va diminua activitatea sa cerebrala si, in mod normal, nivelul sau de constientizare sau perceptie a celor din jur. Totusi, creierul unei persoane se poate afla in mai multe stari active in timp ce intra sau iese din coma indusa, exact ca atunci cand pacientii sunt anesteziati.

In unele cazuri, pacientii care trec printr-o procedura standard de anesteziere pot petrece timp in stadii care le permit experiente asemanatoare viselor. In ocazii mai rare, este posibil ca efectul anesteziei sa nu atinga un nivel atat de adanc pe cat ar trebui si, implicit, sa ramana cu amintiri din ceea ce se intampla in jurul lor. Desi extrem de putin comun, Proekt spune ca unul sau doi oameni din 1.000 ar putea sa-si aminteasca exact ce se intampla langa ei in timpul interventiei chirurgicale.

„Amintirea” a ceva ce nu a existat

In acelasi timp, este mult mai des intalnit cazul in care oamenii isi amintesc lucruri care nu s-au intamplat niciodata. E dificil sa descrii experientele mentale diferite pe care oamenii le au in timp ce sunt in coma. Unii pot avea vise, iar altii halucinatii.

In sectiunea de comentarii a unui articol din revista Scientific American despre come induse, internautii au descris portiuni pe care si le amintesc din experienta. Desi lucrurile sutinute nu pot fi verificate, acestea ilustreaza calatorii inedite pe care mintea le face cand este inconstienta sau cand trece prin procesul de trezire:

„A fost un cosmar continuu din care nu ma puteam trezi… Mi-a luat MULT mai mult timp sa imi revin din imaginile vazute in timpul comei decat din ranile fizice”, a spus un utilizator cu numele Biconderopus.

O experienta similara a fost descrisa de utilizatorul koko11:

„In iulie 2009 am fost intr-o coma indusa din cauza virusului H1N1 combinat cu boala Legionarilor, cauza din care corpul meu a intrat in soc septic. Asemenea multora dintre voi, am experimentat cosmaruri care pareau incredibil de vivide si detaliate. Mi-a luat cateva zile dupa ce m-am trezit ca sa-mi dau seama ca nu au fost reale. Pentru un timp nu am avut niciun fel de amintiri „reale” despre cum ajunsesem in spital, desi mi se explicase. Anumite lucruri spuse de cei din jurul meu in timp ce eram in coma s-au incorporat de asemenea in cosmaruri, dar cu unele schimbari. Mi-a fost mai greu sa trec de cosmaruri decat sa imi revin fizic.”

De unde apar aceste viziuni stranii

Creierul poate interpreta in multe feluri ceea ce experimenteaza, iar oamenii retin adesea explicatia care li se pare cea mai logica sau convenabila. Medicii si oamenii de stiinta nu cunosc exact ceea ce ii face pe pacienti sa ajunga in stari care le provoaca aceste viziuni, cosmaruri si, in cazuri mai rare, amintiri.

Potrivit lui Proekt, acestea ar fi, cel mai probabil, consecinte ale felului in care creierul nostru incearca sa clarifice sau codifice reprezentari ale unei lumi abia simtite.

Un alt doctor, Michael J. Souter, profesor de anesteziologie si chirurgie neurologica la Universitatea din Washington, Seattle, ia in calcul ipoteza ca oamenii ar putea experimenta aceste „cosmaruri vivide” si „halucinatii deranjante” intrucat creierul incearca sa atribuie un sens sunetelor din jur.

Sursa: mediafax.ro