Acasă Stirile zilei De ce functioneaza creierul mai lent la batranete?

De ce functioneaza creierul mai lent la batranete?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Creierul nu se deterioreaza din cauza imbatranirii, ci functioneaza mai lent din cauza prea multor informatii acumulate pe parcursul vietii, se arata intr-un studiu al cercetatorilor germani.

Odata cu inaintarea in varsta, oamenii nu isi pierd abilitatile cognitive, dar creierul lor functioneaza mai lent din cauza cantitatii mari de informatii acumulate, se arata intr-un nou studiu realizat de cercetatorii germani, potrivit huffingtonpost.com.

„Creierul uman functioneaza mai incet la varste inaintate deoarece am acumulat mai multa informatie de-a lungul timpului”, spune Michael Ramscar, coordonatorul cercetarii.

Echipa de cercetatori de la Tübingen University din Germania s-a folosit de computere pentru a reproduce diferite stadii ale memoriei unui adult. Modelele create pentru computere au fost „hranite” in fiecare zi cu o anumita cantitate de informatii (la fel cum se intampla in cazul adultilor tineri), dar, odata ce dispozitivele strangeau mai multa informatie, performanta lor reflecta performanta persoanelor in varsta, potrivit studiului, care a fost publicat in revista Topics in Cognitive Science.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, in cazul persoanelor in varsta, creierul nu se deterioreaza de-a lungul timpului, din cauza imbatranirii, asa cum se credea initial, ci functioneaza mai lent din cauza cantitatii mari de informatii care s-au acumulat.

Oamenii de stiinta au initiat acest studiu dupa ce au analizat un test lingvistic anterior, in care voluntarilor – persoane tinere si in varsta – li s-a cerut sa-si aminteasca anumite cuvinte care nu aveau nicio legatura intre ele, cum ar fi „cravata” si „biscuit”. Rezultatele au favorizat persoanele tinere. Studiul anterior a sugerat ca motivul pentru care persoanele in varsta au intampinat dificultati la acest test a fost din cauza memoriei lor in declin. Cu toate acestea, oamenii de stiinta de la Tübingen University au concluzionat ca nu aceasta a fost cauza.

„Ele (persoanele in varsta, n.r) trebuie sa depuna mai mult efort pentru a invata perechi de cuvinte care nu au legatura, deoarece, spre deosebire de tineri, ei stiu foarte multe lucruri despre cuvintele care nu au legatura”, a spus Harald Baayen, unul dintre cercetatorii care au lucrat la acest studiu.

Sursa: mediafax.ro