Romanii sunt printre cei mai mari baitori de bere din Europa dupa cehi, austrieci, germani şi polonezi, arata datele asociatiei Berarii Romaniei. Suntem pe locul sase in Europa la consumul de bere, cu 90 de litri pe an pe locuitor, insa piata este in scadere.

Piata romaneasca s-a contractat cu 8% in primele opt luni ale anului trecut, dupa cresterea accizelor. Peste 97% din berea consumata in Romania este produsa intern.

Tara noastra ocupa de asemenea locul sase in Europa in ceea ce priveste numarul locurilor de munca create de acest sector, respectiv 76.700.

„Romania a pierdut 14,6% din locurile de munca datorate sectorului berii in perioada 2008-2012, acestea scazand de la 89.800 in 2008 la 76.700 in 2012”, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, Constantin Bratu, directorul executiv al asociatiei Berarii Romaniei.

Sectorului berii din Romania ii corespund 4% din cele doua milioane de locuri de munca generate de sectorul berii la nivelul Europei.

Numarul de fabrici de bere din UE este in continua crestere, ridicandu-se in prezent la 4.500, in care sunt inclusi jucatori globali, regionali, dar si 1.000 de companii mici si medii, precum si mini-berarii.

Asociatia Berarii Romaniei reuneste cinci mari producatori  – Bergenbier, Heineken, Romaqua, Ursus si United Românian Breweries Bereprod, plus o mini-berarie (Clinica de bere). Toate acestea furnizeaza peste 90% din cantitatea consumata in tara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.