Acasă Sanatate De ce este bine sa consumam masline cat mai des?

De ce este bine sa consumam masline cat mai des?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Maslinele sunt printre cele mai indragite alimente de catre romani. Lucru foarte bun, spun specialistii. Iata si de ce este bine sa consumam masline cat mai des.

Maslinele se numara printre cele mai vechi alimente cunoscute de om in ciuda faptului ca pentru a fi consumate necesita un anumit grad de prelucrare.

Cand ati aruncat o privire intr-un magazin care comercializeaza astfel de produse ati constatat ca maslinele se gasesc intr-o gama foarte variata de sortimente, si pot avea gust si culoare diferita. In natura insa, toate sunt verzi si necomestibile in starea care se gasesc.

Substanta numita oleuropin, responsabila pentru gustul amar al fructelor proaspete, este eliminata doar prin metode speciale, simpla preparare a produselor nefiind o solutie.

1. Asigura buna functionare a sistemului digestiv

Maslinele sunt o excelenta sursa de fibre dietetice. O cana cu masline ofera aproximativ 20% din necesarul zilnic de fibre.

Printr-un consum constant de masline, iti mentii buna functionare a sistemului digestiv, intrucat peristaltismul intestinal este imbunatatit, iar apetitul pentru alimente bogate in grasimi si zaharuri este scazut.

2. Mentin sanatatea inimii

Atat maslinele verzi, cat si cele negre contin cantitati mari de acizi grasi mononesaturasi, care scad tensiunea arteriala si nivelul colesterolului «rau» (LDL) din sange. Unul dintre cei mai importanti acizi grasi care se gasesc in compozitia maslinelor este acidul oleioc.

3. Intaresc oasele

Multe studii arata ca maslinele contin micronutrimenti care au proprietati antiinflamatoare si antioxidante, care ajuta la prevenirea afectiunilor articulare precum osteoartrita. in plus, polifenolii din masline cresc nivelul osteocalcinei din corp, o proteina necesara mentinerii sanatatii oaselor si articulatiilor.

4. Asigura aportul zilnic optim de micronutrienti

Maslinele furnizeaza cantitati importante de calciu, cupru, fier, mangan si zinc. Mai mult decat atat, sunt surse alimentare pretioase al complexului de vitamine B (niacina, colina si acid pantotenic, in special).

5. Mentin sanatatea parului si a pielii

Maslinele negre sunt bogate in acizi grasi si antioxidanti care hranesc, hidrateaza si protejeaza pielea si parul (vitamina E contribuie cel mai mult la acest efect benefic). Tocmai din acest motiv, uleiul de masline este inclus in numeroase tratamente de infrumusetare si considerat un agent nutritiv si hidratant excelent.

sursa: observator