Acasă Stirile zilei Stiinta Daca nu stiai, RASUL te poate ajuta sa-ti imbunatatesti MEMORIA!

Daca nu stiai, RASUL te poate ajuta sa-ti imbunatatesti MEMORIA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Rasul te poate ajuta sa-ti imbunatesti memoria, teorie demonstrata cu succes in cazul persoanelor in varsta, care si-au amintit evenimente din viata dupa ce au urmarit filme de comedie.

Cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca persoanele in varsta isi amintesc mai usor anumite lucruri dupa o portie sanatoasa de ras deoarece rasul reduce stresul, care are un impact negativ asupra memoriei, informeaza dailymail.co.uk.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Loma Linda din California au cerut unui grup de 20 de adulti sanatosi sa priveasca un material video amuzant timp de 20 de minute, iar in acest interval alti voluntari au stat in liniste, fara sa priveasca vreun film.

Dupa experiment, voluntarii din ambele grupuri au fost supusi unui test de memorie si li s-au prelevat mostre de saliva pentru detectarea nivelului de cortizol, denumit si hormonul stresului.

Rezultatele au aratat ca persoanele care au urmarit filmul amuzant au avut performante mai bune in ceea ce priveste memoria pe termen scurt decat acelea care nu au ras.

De asemenea, experimentul a relevat faptul ca nivelurile de cortizol din saliva persoanelor care au ras erau mult mai scazute.

„Capacitatea de invatare si amintirea intarziata devin mai problematice odata cu inaintarea in varsta. Faptul de a rade impreuna cu prietenii sau chiar privitul, timp de 20 de minute, a unor emisiuni umoristice la televizor, asa cum fac zilnic, ma ajuta sa fac fata factorilor de stres”, a afirmat Gurinder Bains, autorul studiului, adaugand ca persoanele mai putin stresate au o memorie mai buna.

Acest lucru este explicat prin faptul ca rasul creste nivelul endorfinelor din organism, care transmit dopamina in creier, fenomen ce asigura o senzatie de fericire si recompensa.

Sursa: mediafax.ro