In spatele fiecarui barbat puternic se afla o femeie, iar in cazul parintelui Arsenie Boca sintagma este confirmata de cele mai recente informatii despre singura ucenica a Sfantului Ardealului.

Maica Zamfira isi are locul de veci la Manastirea Prislop, alaturi de mormantul parintelui. I-a fost alaturi timp de peste 40 de ani, din primele zile in care a ajuns la manastire si pana la moartea duhovnicului.

Maicuta Zamfira, pe numele ei Julieta Constantinescu, a fost unul dintre putinii oameni care i-au stat alaturi parintelui Arsenie Boca pentru aproape toata viata. Relatarile fostilor apropiati ai duhovnicului si marturiile prezentate in documentele si in notele informative pastrate pana in prezent ii dezvaluie o poveste de viata tulburatoare.

Maicuta Zamfira a fost “singurul ucenic” al parintelui Arsenie Boca, omul care i-ar fi salvat viata in tinerete. Zamfira isi are locul de veci la Manastirea Prislop, alaturi de mormantul parintelui Arsenie, pe care l-a urmat in ultimele patru decenii din viata acestuia.

La doar 25 de ani, maica Zamfira a devenit stareta a manastirii Prislop, in momentul in care locul fusese transformat in asezamant de maici. Julieta Constantinescu l-a cunoscut pe parinte in 1946, iar trei ani mai tarziu a ajuns la manastirea Prislop, unde a fost tunsa in monahism si a devenit apoi stareta.

Marturiile unor apropiati ai sai din acei ani o prezentau ca fiind o tanara cu o personalitate complexa, foarte hotarata, insa in unele cazuri cu o atitudine dusa la extrem. Ar fi incercat de mai multe ori sa se sinucida, iar cel care a salvat-o a fost parintele Arsenie Boca, potrivit unor marturii prezentate in dosarele de urmarire a parintelui. „Pana in septembrie 1950, Maica Zamfira “incercase in nenumarate randuri sa se sinucida, luand pastile in cantitate mare, iar cu o lama de ras a incercat sa-si taie vinele de la mana. Urmele se vad si azi, cauza ar fi fost o dragoste neimpartasita. Staretul (n.n. Parintele Arsenie) cauta sa-i satisfaca toate dorintele, incat in ultimul timp a devenit conducatoarea manastirii” (din vol. al II-lea al cartii „Parintele Arsenie Boca in arhivele securitatii. Opis de documente)”, informeaza site-ul anomismia.wordpress.com, dedicat vietii parintelui Arsenie Boca.

O alta marturie despre prietenia dintre cei doi a fost prezentata in cartea „Parintele Arsenie Boca, Obiectivul Bratu” (Editura Patmos, 2009). Este o declaratie data de calugarul Antonie Plamadeala (fost detinut politic), sub interogatoriu, in 1955, in care acesta vorbeste despre evenimentele petrecute in 1949, an in care Zamfira si parintele Arsenie Boca au sosit la manastire.

Citeste mai departe>>>>>

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.