Acasă Stirile zilei Stiinta Cum vom putea „infometa” CELULELE CANCEROASE din organism pentru a combate CANCERUL!

Cum vom putea „infometa” CELULELE CANCEROASE din organism pentru a combate CANCERUL!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Celulele canceroase ar putea fi infometate prin reducerea cantitatii de cupru din organism, acesta reprezentand un nou pas in combaterea cancerului, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Carolina de Nord, SUA.

O serie de experimente efectuate de cercetatorii americani au dat la iveala faptul ca un excedent de cupru in organism, cauzat in unele cazuri de consumul exagerat de legume verzi si fructe de mare, este asociat cu aparitia melanoamelor, precum si a cancerului mamar, pulmonar si tiroidian, informeaza dailymail.co.uk.

Desi oamenii de stiinta nu au afirmat ca surplusul de cupru cauzeaza cancer, ei considera ca aceasta substanta ajuta celulele canceroase sa „respire”, astfel incat eliminarea cuprului ar putea combate cancerul.

Cercetari anterioare au aratat ca cuprul din apa potabila, administrat in nivelurile maxime permise in retelele publice de canalizare a accelerat dezvoltarea tumorilor la soareci.

Pe de alta parte, reducerea nivelurilor de cupru a incetinit cresterea tumorilor, ceea ce indica faptul ca acesta este un factor de risc esential pentru cancer, in cazul oamenilor.

Noul studiu a aratat ca nivelurile de cupru ar putea juca un rol in aparitia unor forme ale bolii care prezinta o mutatie frecventa a unei gene ce cauzeaza cancer, denumita BRAF.

Experimentele pe soareci si examinarea celulelor canceroase au dezvaluit ca acest metal este necesar pentru cresterea acestor tumori.

Studiul ar putea permite oamenilor de stiinta sa combata cancerul cu ajutorul medicamentelor folosite pentru inhibarea absorbtiei de cupru in cazul pacientilor cu aceasta mutatie rara.

„Formele de cancer cauzate de gena BRAF, cum ar fi melanoamele, se hranesc aproape numai cu cupru”, a declarat profesorul Christopher Counter, de la Universitatea din Carolina de Nord.

Gena BRAF este implicata in reglarea diviziunii si diferentierii celulare, iar, cand sufera mutatii, celulele scapa de sub control.

„Medicamentele administrate pe cale orala utilizate pentru reducerea nivelurilor de cupru la pacientii cu boala Wilson (boala genetica ce determina acumularea de cupru in tesuturi si distrugerea creierului si ficatului, n.r.) ar putea fi folosite si pentru tratarea cancerului tiroidian si pulmonar”, a declarat Donita Brady, coordonatoarea studiului.

Sursa: mediafax.ro