Eclipsa de Soare se va repeta abia in anul 2081, asa ca nu rata acest fenomen care dupa atentionarile specialistilor va afecta si tara noastra.

Vineri dimineata, de la ora 10.48, discul Soarelui va fi acoperit treptat de Luna, iar la ora 11.56, mai mult de jumatate din astru va fi ”ascuns”.

Va fi spectacol pe cer, maine dimineata. Soarele va fi eclipsat de Luna, pentru doua ore. Eclipsa va incepe la ora 10.48, iar la ora 11.56 discul Soarelui va fi acoperit in proportie de 53%. Lumina solara va fi diferita fata de restul zilelor. La ora 13.04, umbra Lunii se retrage si vom vedea din nou astrul zilei.

”Acest fenomen se datoreaza unei coincidente cosmice. Luna este de circa 400 de ori mai mica decat Soarele, dar in acelasi timp de 400 de ori mai aproape decat acesta”, explica cercetatorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astromic din Capitala.

Din pacate, vremea e capricioasa la noi.

”Cu siguranta nu se va vedea in jumatatea de est a tarii, adica in Moldova, Dobrogea si cea mai mare parte a Munteniei, unde vor fi precipitatii. Cele mai multe sanse sunt in Oltenia, Banat, Crisana, Maramures si vestul Transilvaniei, unde cerul va fi mai mult senin”, ne-a explicat meteorologul Oana Catrina, de la ANM. Si Observatorul Astromic ”Amiral Vasile Urseanu” din Capitala este pregatit sa primeasca oaspeti.

Intrarea costa 5 lei pentru adulti si 2 lei pentru elevi, studenti si pensionari.Cei mai multi isi amintesc de eclipsa de Soare din 11 august 1999. Atunci, Soarele a fost acoperit total de Luna, iar Romania a fost tara cu cea mai mare acoperire a Soarelui, de 103%, pentru ca umbra Lunii a acoperit o zona putin mai mare decat discul solar. Am stat cu gurile cascate pentru ca un astfel de fenomen este rar, o data in viata. Urmatoarea eclipsa de Soare, comparabila cu cea de maine, vizibila in tara noastra, va fi in 2081, apoi in 23 iulie 2135!

Vezi pe pagina urmatoare cum te poti proteja de acest fenomen >>>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.